Al veel bereikt

“Don’t compare yourself to others. Compare yourself to the person from yesterday.” 

Beste mede afvallers: mijn naam is Angela, ik ben drieëndertig jaar oud, moeder van een koningskoppel en bijna elf jaar getrouwd met Christiaan. Mijn oudste wordt binnenkort zes en haar broertje is inmiddels anderhalf. Ik heb tien jaar lang het Chronisch Vermoeidheids Syndroom gehad en daardoor veel psychische problemen ondervonden. Door die problemen ben ik gaan eten en uiteindelijk bijna vijftig kilogram aangekomen in die tien jaar tijd. In 2009 viel ik in vijf maanden tijd dertig kilogram af, bleef een jaar stabiel en raakte toen zwanger van mijn zoontje.

De roze wolk veranderde in een grijze met flink wat zwarte randjes…
In eerste instantie was ik dolgelukkig, maar al binnen een paar weken veranderde die roze wolk in een grijze met flink wat zwarte randjes. Daar doorheen zat gelukkig een klein beetje roze, maar niet genoeg om een zorgeloze en fijne zwangerschap te hebben. Ik had – naast eetbuien – de pech dat ik alleen vet eten kon ‘verdragen’ en alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik twintig kilogram aankwam. De wolk werd ook na de geboorte niet roze – alleen maar donkerder – en daardoor ging ik nog meer eten waardoor ik uiteindelijk weer op dezelfde honderdzeven kilogram van 2009 uitkwam. Ik heb vijftien maanden nodig gehad om die donkere wolk op te laten lossen.

Ik was verslaafd aan eten
Het heeft me bijna anderhalf jaar gekost om van de eetbuien af te komen, want hoewel het in mijn hoofd wel zonniger was wilde mijn lichaam (en wellicht geest) er niet aan om dat achter zich te laten. Ik was het inmiddels gewend om vet, calorierijk en koolhydraatrijk te eten en dat verandert helaas niet van de een op de andere dag. De verslavingsfactor speelde een zeer grote rol. Nu we rond de feestdagen zitten valt het helemaal niet mee. Tot een week voor Sinterklaas heb ik me in kunnen houden, maar daarna viel het toch niet mee. Ik heb heel wat pepernoten naar binnen gewerkt en na het uitpakken van de sinterklaascadeaus bleek dat we in totaal acht chocoladeletters en twee zakjes chocolademunten in de kast konden neerleggen. Hoewel ik niet de persoon ben die een gegeven paard in de bek kijkt, heb ik manlief toch zes letters meegegeven naar zijn werk. Dat viel niet mee, maar ik wist zeker dat vier van de zes anders op mijn lichaam terecht kwamen.

De feestdagen zullen niet meevallen
Op het moment van schrijven liggen de kerstdagen nog voor me en weet ik dat die dagen geen normale dagen zullen zijn. Ondanks dat wij niet zo van een vreetfestijn zijn is het ook niet zo dat ik op de 1500 kilocalorieën uit ga komen. 2500 komt eerst en wie weet hoeveel meer nog. Ook oudejaarsavond zal niet meevallen, want een van mijn meest favoriete lekkernijen is de oliebol. Ik ga daar dus niet op bezuinigen! Hoewel ik graag af wil vallen staat genieten nog steeds bovenaan mijn lijstje, maar goed: oliebollen eet je maar een keer per jaar dus wil ik daar van genieten. Daar heb ik best een kilo (of twee) voor over. Overigens is er inmiddels al zestien kilogram af dus ik heb het afgelopen jaar wel mijn best gedaan.

Ik heb al veel bereikt!
Als ik kijk waar ik nu sta vergeleken met de eerste dag van het jaar dan heb ik ontzettend veel bereikt. Misschien niet mijn streefgewicht, maar ik ben wel voor 90% van mijn vreetbuien af en dat is een enorme vooruitgang, daarbij ben ik inmiddels ook voor 90% van mijn bekkeninstabiliteit en kan ik de volle 100% van mijn zoon genieten. Ik heb veel bereikt in 2012, maar het is wat mij betreft zeker dat ik in 2013 mijn afvaldoelen ga behalen. Tenzij……. dat hou ik voorlopig nog even voor mezelf.

Related posts

Leave a Comment