Afvallen en afblijven

“At first, they’ll ask you why you’re doing it. Later, they’ll ask you how you did it.”

Iedereen die gaat afvallen loopt er vroeg of laat tegenaan: bemoeienissen van andere mensen. Hoewel het vaak goed bedoeld is zijn er ook de mensen die het je eigenlijk niet gunnen om je doelen te behalen. Voor zover ik weet heb ik in mijn omgeving overwegend mensen die het goed met me voorhebben, maar ondanks de goede bedoelingen maken ze het me soms wel moeilijk of frustreren ze me.

Zo heb ik bijvoorbeeld mensen in mijn omgeving die zo begaan zijn met me dat ze het me juist daarom extra moeilijk maken. Acties als: ‘Ik bied jou maar niets aan hoor, want dan moet je nee zeggen en je bent aan het afvallen.’ Of: ‘Ik heb speciaal voor jou deze chipjes meegenomen, want jij doet aan de lijn en hier word je niet dik van.’

Niets mis mee toch?
Zeker niet, maar in bijvoorbeeld die eerste zin zitten al een paar triggers. Als eerste: ‘ik bied jou maar niets aan’ doen mijn haren al een aantal centimeter oprijzen. Dan voel ik me net weer een klein kind dat ergens geen recht op heeft en benadeeld wordt, waardoor ik het juist wél wil hebben. Als tweede: ‘dan moet je nee zeggen’ komt over alsof ik geen nee kan zeggen en zij dat maar voor mij doet. Als derde de opmerking: ‘jij bent aan het afvallen’. Als ik iets vervelend vind dan is het wel dat ik continu word herinnerd aan het feit dat ik aan het afvallen ben. Dat weet ik! Daar ben ik al bijna vierentwintig uur per dag mee bezig, dat hoef ik echt niet aan herinnerd te worden.
Overigens heeft dit altijd als resultaat dat ik heel eigenwijs dan ook niets neem en thuis een gigantische vreetbui krijg. Wat betreft de chipjes: daar hoef ik eigenlijk niets over te zeggen toch? Dit zijn er maar twee, maar ik kan nog talloze voorbeelden geven.

Commentaar op het sporten
Ook wat betreft mijn sportfrequentie krijg ik heel erg vaak commentaar. Ik ga te vaak, ik doe teveel, het is te zwaar, ik herstel niet, het is niet nodig, enz. enz. enz. Tijdens mijn vorige afvalrace heb ik me talloze keren verontschuldigd. In tegenstelling tot wat ik dacht daarmee te bereiken zorgde het ervoor dat ik me alleen maar slechter ging voelen. Ook het afgelopen jaar heb ik me daar diverse keren voor verontschuldigd, maar inmiddels ben ik daar wel een beetje klaar mee. Mensen horen alleen wat ze willen horen en vooral: ze zeggen wat ze willen zeggen. Dat brengt je als afvaller geen steek verder en kan er alleen maar voor zorgen dat je verder en verder van je doel af raakt. Mensen lijken alleen maar vertrouwen in jou en je methode te hebben op het moment dat ze zien dat het werkt en dan willen ze weten hoe je dat gedaan hebt. Het mag duidelijk zijn dat als het je wel gelukt is en je het hebt uitgelegd er nog steeds commentaar gegeven moet worden.

Met een sterke motivatie en veel doorzettingsvermogen kom je een heel eind
Als ik iets wel geleerd heb, dan is het wel dat het heel moeilijk is om achteraf te bedenken hoe je iets gedaan hebt. Ik heb in die eerste strijd een blog bijgehouden, maar als ik nu het boek dat daaruit is voortgekomen terug lees dan kan ik niet zeggen wát ervoor gezorgd heeft dat het zo voorspoedig is gegaan. Het enige dat ik eruit kan halen is dat je met een sterke motivatie en veel doorzettingsvermogen een heel eind komt.

Van elkaar kunnen we leren
Die motivering en doorzettingsvermogen vind ik niet in de stuurlui om me heen die aan wal staan, maar die vind ik in de mensen die net als ik dagelijks bezig zijn met afvallen. Mensen die nadenken over hoe ze kilo’s kwijt kunnen raken zonder te hongeren, maar dat op een verantwoorde (blijvende) manier willen doen. Er is geen perfecte methode – wat voor de een goed werkt hoeft niet bij een ander te werken – en daarom denk ik ook dat iedereen hier op de site van een ander kan leren. En als het niet is om te leren dan misschien wel om een luisterend oor te vinden en het gevoel te hebben dat je deel uitmaakt van een groep mensen die een gezonder leven willen leven.

Externe hulp van Valtaf
Een paar weken terug heb ik besloten dat ik het dit keer niet alleen kan en heb me bij de sportschool opgegeven voor de cursus: Afvallen en afblijven. Helaas heb ik dit moeten annuleren en enerzijds baal ik daarvan, anderzijds heb ik de wetenschap dat het me eerder is gelukt, dus waarom nu niet? Misschien heb ik alleen een beetje externe hulp nodig. Daarom heb ik aan Afvallen met Anne gevraagd of ze me wil helpen hiermee en daarnaast wil ik weer wat actiever worden op Valtaf, want buddies kunnen je echt helpen wanneer het wat moeilijker is. Voor beiden geldt: wordt vervolgd.

Related posts

Leave a Comment