Motivatie

Motivatie

mo·ti·va·tie (v; meervoud: motivaties) 1beweegreden, drijfveer.

Identificeren met afvalprogramma’s

De laatste tijd wordt je bijna doodgegooid met afvalprogramma’s. Eerlijk is eerlijk, ik ben enorm fan van dit soort programma’s en kijk er met veel plezier naar. Niet alleen vind ik het prachtig om te zien hoe mensen vanuit het niets ineens echte winnaars blijken te zijn en vol gaan voor hun doel: afvallen, maar daarnaast motiveert het me ook om zelf aan de slag te gaan. O wacht, dat is niet waar. Niet meer.
Tot voor kort konden dit soort programma’s me aansporen om zelf ook meteen te gaan sporten (na het programma dan) of om het lekkers dat ik op dat moment zat te eten meteen weg te gooien. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Het lijkt wel of ik er immuun voor word.
Ik merk namelijk dat ik tijdens ‘Extreme Weightloss’ van Chris Powell en Obese heerlijk een zak chips leeg kan eten zonder me te identificeren met de deelnemer. Waar ik voorheen walgde van mezelf door de beelden van etende mensen op tv kan ik nu extra genieten van de zak chips op mijn schoot. Sterker nog, ik voel me dan bijna baldadig worden en dan moet die zak gewoon snel leeg. Wordt het allemaal teveel in beeld gebracht misschien?

Motiverend of deprimerend?

Zoals ik zei kijk ik er wel graag naar en ik ben niet de enige. Toch levert het hele discussies op op verschillende social media sites. De een vindt het absoluut niet kunnen om vier keer per dag te trainen en weinig te eten, de ander haalt er motivatie uit en is daardoor ook al tien kilogram afgevallen in vijf weken tijd (The Biggest Loser (TBL)). De een ziet alleen maar een dunne Danny (Obese 1) weer dikker worden en vindt dat blijvend afvallen dus onmogelijk is, de ander ziet (de tegenovergestelde) Angeli en is er van overtuigd dat het wel kan (Obese 1). Zo zijn er eigenlijk altijd wel twee kanten aan dit soort programma’s. Ik ben van mening dat alle afvalprogramma’s kunnen zorgen voor motivatie en inspiratie. Goed voorbeeld doet goed volgen. Toch? Waarom werkt het dan niet (meer) bij mij? Een paar weken geleden deed ik nog dezelfde oefeningen als de deelnemers van TBL. Vol energie kan ik zeggen. Nu word ik al moe als ik het op tv zie. Het idee hetzelfde te moeten doen zuigt alle energie uit me weg. In hoeverre motiveert het dan nog? En als dat alleen al voor mij geldt hoe zit het dan met mensen die nooit aan sport hebben gedaan? Raken die niet gedeprimeerd door het programma? Of geeft het ze de energie om bezig te gaan?

Vicieuze cirkel doorbreken

De laatste weken ben ik mijn motivatie volledig kwijt. Ik blijf maar hangen rond de 82 kilogram en er gaat maar niets af. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat het toch wel eigen schuld is. Het is een vicieuze cirkel waar ik in zit. Weinig energie voor sporten doordat ik niet sport. Zou ik weer gaan bewegen dan zou ik me snel weer beter voelen, maar als ik er alleen al aan denk word ik moe en ga ik niet (let wel: ik doe niet niets, ik beweeg wel degelijk, alleen niet zoveel als ik zou willen). Hardlopen kan ik me dan weer meer voor motiveren dan voor krachttraining en fitness, maar daar heb ik elke keer weer pijntjes waardoor ik er langzaam maar zeker tegenop begin te zien. Daarnaast komt de winter er weer aan en ik zie op tegen de kou. Gelukkig kan ik inmiddels vijf kilometer aan een stuk lopen dus hoef ik deze winter geen kou meer te lijden. Vandaag heb ik voor tig euro’s hardloopkleding (bij een zeer bekende supermarktketen uit Duitsland) gekocht en hoef ik eigenlijk geen kou te lijden. Prima kwaliteit voor de afvallende hardloper! En hopelijk motiverend genoeg om door te blijven gaan deze winter. Dat is dan al één motivatiepunt.
Wat betreft krachttraining ben ik nog zoekende, want ik merk dat ik het erg deprimerend vind om te doen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om spieren te ‘pompen’, maar ik kom nooit terug met een heerlijk gevoel (eerder depri). Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de hartslag laag blijft en dat er vrijwel geen endorfines los komen?! Misschien kan ik dat oplossen door het te combineren met een intensieve cardiotraining (hoewel ik eigenlijk energieloos ben na krachttraining). Misschien moet ik weer structuur aanbrengen in mijn trainingen, maar dat is met een peuter in huis best wel lastig. Zoals je ziet: er zijn altijd wel excuses te verzinnen!

Vandaag daarom een aantal wedervragen in plaats van een conclusie.
Wat motiveert jullie? Wat doen jullie bij een vicieuze cirkel? Hoe Motiveren jullie anderen? En als laatste: Wat betekenen programma’s als hierboven genoemd voor jullie?

You can motivate by fear, and you can motivate by reward. But both those methods are only temporary. The only lasting thing is self motivation. (Homer Rice)

Related posts

Leave a Comment