Afvallen is moeilijk, heel moeilijk

Afvallen is moeilijk, heel moeilijk

aardbeien

Laten we meteen eerlijk zijn, afvallen is moeilijk. Heel moeilijk! Iedereen die beweert dat je fluitend meer dan twintig kilogram kunt afvallen liegt, of heeft een enorme ik-doe-net-alsof-alles-me-komt-aanwaaien-plaat voor zijn/haar hoofd. Vele kilo’s afvallen vereist wilskracht, doorzettingsvermogen, motivatie en een beetje idiotie. Waarom zou je anders het jezelf aandoen om te minderen in voeding en te meerderen in sport?!

Betweters zonder ervaring

Begrijp me niet verkeerd hoor, het is mogelijk. Absoluut! Maar het gaat zeer zeker níet vanzelf en daarmee wil ik mezelf niet een klopje op mijn schouder geven hoor, maar het valt me op dat sommige mensen (lees: dunne mensen die nooit een grammetje aankomen) er wel heel makkelijk over denken, mensen die precies weten wat je moet doen om die gewraakte hompen vet kwijt te raken. Op Instagram kom ik heel veel mensen tegen zoals ik: mensen die meer dan een paar kilo’s moeten afvallen. Die het niet af kunnen met een weekje shakes dringen en drie keer sporten en die door een week koolhydraten schrappen heus nog niet fluitend in hun broek passen. Het stoort me dan ook dat juist deze groep mensen, voor wie dat wel geldt, het allemaal zo goed weten. Nou geef ik toe dat dat vaak al de groep mensen is die gezond eet, hoewel… Oké er zijn twee soorten groepen. Tegen eerste dunnen mensen die een behoorlijke pens over hun broek hebben hangen, maar die vinden dat ze veel gezonder zijn dan mensen zoals ik. Dat is dus de groep mensen die de betweters zijn zonder ervaring op het gebied van afvallen en gezond eten. De tweede groepen mensen, de echt dunne mensen die er sportief, gespierd en gezond uitzien zul je niet snel horen. Het zijn juist de mensen die een behoorlijke hoeveelheid vet hebben die net niet genoeg opvalt om dik te worden genoemd.

Goede tips

Om te zeggen dat ik een hekel aan dat soort mensen heb gaat me te ver. Veel te ver, maar ik heb wel een hekel aan hun goede tips. Zeker wanneer je hun profielen doorspit en leest dat ze net iets te vaak naar de grote M, de broodjes koning en de kipgigant gaan. Met alle respect, dat is hun keuze, maar ik vind het net iets te ver gaan dat juist zij kritiek hebben op het feit dat ik minder eet dan de norm. Het is niet aan hen om te zeggen dat een eiwitshake op de ochtend echt te weinig is om de dag mee door te komen (duh, daarom noem ik dat ook een ontbijt) en dat twee eieren tijdens de lunch een te hoog cholesterol veroorzaken (in welk jaartal is zij blijven hangen?).

Plus min verhouding

De meeste mensen zullen wel weten dat wanneer je af wilt vallen je meer moet verbranden dan dat je binnenkrijgt. Die regel is heel zwart-wit, ik weet het, maar daar komt het in de basis wel op neer. Dat er ook nog iets bestaat als te weinig eten zullen sommigen ook weten en anders bij deze. Wil je afvallen dat moet je zorgen dat je zo’n 500 kcal minder binnenkrijgt dat de norm. In mijn geval is dat 1700 kcal. Om die reden zorg ik dat ik daar dagelijks niet overheen ga, tenzij ik zeer fanatiek gesport heb, dan heb ik écht meer nodig. Die 1700 kcal is prima te doen en op die manier krijg je echt nog genoeg binnen om te functioneren en wat energie te hebben (mits je gezond bent). Om die reden vind ik het zeer vervelend om dit soort mensen tegen te komen. Het is hun goed recht hoor om mij aan te spreken op wat ik doe en hoe ik het doe, maar toch… makkelijk kun je het niet noemen. Overigens zijn dat dan de mensen die niet even in je profiel kijken hoe je het tot dan toe gedaan hebt. Nee, dat zijn de mensen die hoog van de toren schreeuwen en er dan achter komen dat je op gelijke hoogte staat.

Zelfvertrouwen

Gelukkig zijn er ook heel erg veel mensen op Instagram die me enorm steunen, die ik andere mensen zie steunen. Die respect hebben voor wat ik doe en wat zij doen en die begrijpen dat het vaak niet mee zit. Afvallen is hard werken en pure focus. Focus op een doel dat je niet meteen kunt zien. Afvallen draait om vertrouwen hebben in jezelf dat het je lukt om te bereiken waar je voor gaat. Soms is de weg kort en hoef je er minder dan tien en soms moet je er meer dan vijftig. Hoe dan ook: zonder wilskracht, doorzettingsvermogen en motivatie kom je er niet en een beetje idiotie maakt het allemaal net iets makkelijker! Onthoudt dan ook: “Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten*.”

*Quote van Martin Luther King

ps. Je kunt me op Instagram vinden onder de naam: Fitnessmamablogt ;-)

Related posts

Leave a Comment