The Passion 2016 – het verhaal over de laatste uren van Jezus Christus


Morgenavond – 24 maart 2016 – op Witte Donderdag is het weer zover, The Passion is dan, voor de zesde keer, te zien op de Nederlandse televisie. The Passion is een cross mediaal project dat in 2011 voor het eerst op de televisie verscheen en met veel muziek het Bijbelse Paasverhaal vertelt. Het jaarlijks terugkerende evenement, over de laatste uren van Jezus, wordt telkens in een andere Nederlandse stad gehouden en is live op televisie te volgen en op de radio te beluisteren.

Foto: Willem Jan_de_Bruin
Foto: Willem Jan de Bruin

The Passion wordt elk jaar drie dagen voor Pasen, op Witte Donderdag, gehouden op een plein in het centrum van de stad waar het evenement plaatsvind. Er wordt een groot podium opgebouwd waar het paasverhaal verteld wordt door een bekende Nederlander.

Wat is het paasverhaal precies?

Hoewel een groot deel van de Nederlanders elk jaar weer kijkt naar dit muzikale verhaal over Jezus en zijn discipelen weet niet iedereen wat Pasen precies inhoudt. Pasen is een christelijk feest waarbij op Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen) wordt herdacht hoe Jezus aan het kruis stierf om de zonden van de wereld te dragen. Twee dagen later, met Pasen, wordt zijn opstanding uit de dood gevierd.

The Passion

Foto: Merlijn Doomernik
Foto: Merlijn Doomernik

Het verhaal begint op de avond van Witte Donderdag. Jezus en zijn discipelen komen bijeen en vieren het laatste avondmaal. Na het avondmaal vallen de discipelen in slaap en niet veel later zal Judas Jezus verraden. Jezus wordt opgepakt en onder de ogen van de inmiddels ontwaakte discipelen afgevoerd. Petrus, zijn trouwste discipel, vraagt aan Jezus wat hij voor Hem kan doen, maar Jezus zegt tegen Petrus dat hij Hem voor het einde van de avond, nog voordat de haan zal kraaien driemaal zal verloochenen. Petrus ontkent dit, maar zal er al snel achter komen dat Jezus gelijk had. Ondertussen zit Jezus vast met twee andere “criminelen” en niet veel later moet Hij verschijnen voor Pontius Pilatus (het gerechtshof) waar Hij uiteindelijk onder druk van het publiek wordt veroordeelt tot de doodstraf. Dit alles wordt verteld door middel van passages, door de verteller, en door muziek, bestaande Nederlandse popsongs die zijn aangepast voor The Passion. In de tussentijd wordt er door een groep van veertig personen een groot wit verlicht kruis vanaf een belangrijke plek ergens in de stad verplaatst naar het podium op het plein. Dit kruis is zes meter lang en weegt meer dan 250 kilogram. De veertig mensen die dit kruis dragen wisselen elkaar op de zoveel tijd af. Dit wordt de processie genoemd.

Feiten

The Passion begon weliswaar in Nederland als project tussen de omroepen EO, KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap met als doel om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor de huidige generatie*, maar is inmiddels overgenomen door andere landen als België en de Verenigde Staten. Die laatste vond plaats op 20 maart van dit jaar in New Orleans en ontving veel negatieve recensies. De Nederlandse uitvoering trekt elk jaar steeds meer kijkers. Op de Wikipedia pagina van The Passion is veel informatie te vinden over de (hoofdrol)spelers en de vertellers van vorige edities.

The Passion in Amersfoort

Op 2 september 2015 werd bekend gemaakt dat The Passion 2016 plaatsvindt in de stad Amersfoort. Morgenavond om 20:35 uur is The Passion live te volgen op NPO 1.

Op de website van The Passion is meer informatie te vinden over dit evenement.

*Bron: Wikipedia

Related posts

Leave a Comment