Krachttraining met minimale middelen

De prachtigste plaatjes zag en zie ik voorbij komen op Instagram. Het lijkt wel of het gros van de Nederlanders op vakantie is in Turkije, op Ibiza of elders in de wereld ver weg van Nederland. Ik ben een ‘echte Hollander’ en ik ga heel graag op vakantie in eigen land. Het potentiële slechte weer neem ik op de koop toe.

Nu geef ik heel eerlijk toe dat wanneer het weer dan slecht blijkt te zijn en ik zie al die mooie strakblauwe luchten op zonnige foto’s voorbij komen dan ben ik best wel even jaloers. Maar dan ook echt maar heel even. Ooit was ik op vakantie op Djerba, een prachtig eiland en goed voor schitterende foto’s, maar het is toch niet echt mijn ding. Oké, ik was toen vijf maanden zwanger, had last van kwaaltjes en kon moeilijk omgaan met de hitte, maar vooral dat laatste is niet zwangerschap gerelateerd. Dus drukte ik ook dit jaar weer door dat we in Nederland zouden blijven. Kijkend naar alles wat er de afgelopen maanden in de wereld is gebeurd was het dit keer niet zo moeilijk als anders. Ja, ik ben een bange kip dus ik wil graag relaxed op vakantie (lees: niet met het vliegtuig, naar een vreemd land), maar of dit nou zo relaxed was laat ik graag in het midden. We waren met twee ‘kleine’ kinderen op vakantie in een vierpersoonsstacaravan met twee slaapkamers enn die twee kinderen kunnen dus niet samen op één kamer slapen, dus kregen ze heel erg weinig slaap, bedenk maar een scenario en ga uit van bijna het ergste.

Afijn, voor de vakantie schreef ik al dat ik tegenwoordig aan wielrennen doe en dat ik krachttraining een beetje links laat liggen, maar tijdens mijn vakantie was er weinig keuze wat betreft sporten. We hadden het mooi bedacht: de kinderen naar de animatie en wij de tennisbaan op of de gym in. In de praktijk bleek de kinderanimatie niets bijzonders te zijn en niet voor beide kinderen tegelijkertijd realiseerbaar. De gym bleek per week net zo duur te zijn als mijn maandabonnement van de sportschool thuis, dus dat werd hem ook niet. De racefietsen stonden thuis, want er was geen plek om ze te stallen.

Inventief zijn

dumbbell alternatiefHet probleem van vaak sporten is dat wanneer je het niet kunt je een probleem hebt. In het begin is het heel moeilijk jezelf te motiveren, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent ga je er last van krijgen als je het een tijdje niet doet. Gelukkig ben ik zeer inventief dus de eerste dag al besloot ik om dan maar ‘dumbbells’ te maken. Het is eigenlijk kinderlijk simpel, want je neemt een paar flessen water en gaat daarmee trainen. Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat zo’n laag gewicht niet echt opschiet dus begon ik waterflessen met zand te vullen.

Ik had al snel een lekker gewicht te pakken voor de:

  • reverse dumbbell fly,
  • kneeling triceps extension,
  • shoulder raise (opzij en voor),

Maar die flessen waren veel te licht voor de:

  • dumbbell floor press,
  • dumbbell fly,
  • dumbbell row,
  • biceps curl en
  • Zottman curl (dit valt overigens vies tegen met flessen).

Child pressDaarom moest ik nog twee flessen gaan vullen met zand, dit keer met meer zand dan de andere twee, maar zonder weegschaal in de buurt valt het niet mee om ze even zwaar te krijgen. Helaas waren ze niet zwaar genoeg om er de dumbbell floor press fatsoenlijk mee te doen dus die verving ik voor push-ups. De eerste dag kon ik overigens mijn vijfjarige zoon nog overhalen om hem als ‘barbell’ te gebruiken, maar na twee setjes kon ik het wel vergeten. Het gewicht van de tweede set flessen kon er net mee door voor de dumbbell fly en voor de biceps, ze waren zwaar genoeg om ze niet te laten ‘vliegen’. Een te zwaar gewicht is vervelend, maar een te licht gewicht is ook niet ideaal zag ik in de filmpjes die ik postte op Instagram. Vooral de front shoulder raise bleek net iets te makkelijk te gaan. Maar goed, ik kon prima roeien met de zelfgemaakte riemen en heb dat de hele vakantie vol gehouden om het om de dag te doen. Overigens was het allemaal net niet zwaar genoeg voor één set van 3×20 dus heb ik alles tweemaal gedaan. Daarnaast deed ik (uiteraard) buikspieroefeningen.

Alternatieve cardiotraining

Als alternatief voor de cardiotraining tussendoor kocht ik een stuk waslijn bij de supermarkt en ging daarmee touwtje springen. Dat ging de eerste drie keer prima, uitstekend zelfs, maar toen werd ik ietwat té enthousiast en merkte dat ik mijn hartslag kon verhogen door op één been te gaan springen. En dat had als resultaat dat ik mezelf een kuitblessure sprong, de rest van de vakantie heb ik niet fatsoenlijk kunnen lopen, maar uiteindelijk heb ik het er in de twee weken na de vakantie uit kunnen fietsen. Dat was een wijze les!

Na de vakantie waren de kinderen nog anderhalve week logeren en toen kon ik alle schade inhalen wat betreft wielrennen. Echtgenoot had ook nog een week vrije en we fietsten een paar keer samen. Helaas blesseerde hij zijn pols na een val en zaten we nog een ochtend in het ziekenhuis om te kijken of hij misschien gebroken was. Een paar dagen later fietste hij weer met een brace dus de schade viel achteraf mee. In de drie dagen na de vakantie fietste ik 166 kilometer en in de weken erna nog zo’n 650 kilometer.

Het kwartje is gevallen

Overigens kan ik melden dat deze vakantie erg goed is voor het afvallen, want op de een of andere manier is het kwartje gevallen in mijn lichaam en ben ik behoorlijk wat centimeters kwijtgeraakt en zelfs het getal op de weegschaal verminderd. Met name het dalen van het vetpercentage vind ik heerlijk om te zien. Gisteren ben ik weer gestart met krachttraining. Niet in de sportschool, maar lekker buiten in de tuin. Op de een of andere manier voelde ik me dit jaar niet zo thuis in het krachthonk in de sportschool, mede ook omdat ik er niet een goed ritme kon vinden. Hopelijk gaat het deze winter beter en kan ik volgend jaar op mijn streefgewicht mijn sterke, grote spieren showen. Tot die tijd is er nog heel wat werk aan de winkel, maar dat het gaat lukken is wat mij betreft zeker!

ps: het is wel duidelijk dat ik een boodschap afgeef aan mijn kinderen wanneer ik aan het sporten ben. Wat die precies is weet ik helaas niet (ik hoop natuurlijk dat ik ze hiermee inspireer), maar het levert in ieder geval hilarische momenten op.

Push up playmobiel

Related posts

Leave a Comment