Individuele tijdrit beloften mannen wereldkampioenschap wegwielrennen Doha – Qatar #4

Dit keer liep ik honderdvijftig minuten achter om het tijdrijden in Doha te gaan kijken. Ik zette de televisie aan nadat ik heel toevallig op Twitter las dat er een Belg was gevallen tijdens zijn tijdrit. De tijdritten van vandaag stonden niet op de planning van de NOS en dus ook niet in mijn telefoon, maar eigenlijk wist ik ook wel dat ze zouden plaatsvinden ergens deze week. Daarbij is er maar weinig over te vinden over deze tijdrit (en die van de junioren vrouwen vanmorgen) dus ik heb geluk dat ik het alsnog zag. Aangezien een tijdrit altijd leuk is om naar te kijken, ongeacht leeftijd, ging ik op zoek naar een zender die wel uitzond. En dat was Sporza, dus vandaag luisterde ik naar de onverbeten humor van onze zuiderburen. – individuele tijdrit

Na het zien van het Twitterbericht (waar ik toevallig langskwam omdat ik een naam zocht die ik op dat moment niet kon vinden en nu uit mijn herinnering wél weet, maar goed) zette ik de televisie op pauze. Dat was iets over tweeën en ik wilde pas echt gaan kijken op het moment dat ik de blogpost over de ploegentijdrit van de mannen had geplaatst. Dat duurde echter veel langer dan verwacht, en tussendoor moest ik ook nog twee kinderen van school halen. Toen ik daarmee klaar was kon ik mijn blogpost afronden en terwijl ik er de laatste hand aan legde stond de televisie op pauze, maar na 150 minuten gaat de televisie vanzelf weer aan en dus moest ik het bloggen en televisie kijken combineren. Dat gaat dus niet! Gelukkig was ik eerder op de dag wel zo slim om de uitzending ook op te nemen, dus terwijl ik begin met het tikken van deze post heb ik die opname maar aangezet. Ik hou er graag mijn aandacht bij, zelfs wanneer ik meer dan drie uur achterloop.

Belgenhumor

2016-010-010-wk-individuele-tijdrit-kamna
Bron: screenshot Sporza

Zoals gezegd hebben die Belgen best wel humor en kunnen zij elkaar net zo lekker neersabelen als Dijkstra en Ducrot dat kunnen. De ene zei: ‘De mussen vallen hier weer uit de dakgoot.’ Waarop de ander zei: ‘Ik moet eerlijk zeggen, ik heb hier nog niet echt veel mussen gezien.’ Het werd vrij droog gezegd dus misschien was het geen grapje, maar ik vond het wel grappig. Even later grapten ze over een gregoriaan die het blijkbaar heel eng vond om te starten, maar ze vonden zelf dat ze er geen grapjes over mochten maken. Nou ja, ik vond het wel grappig. En ze grapten over Marco Mathis dat hij eerder op de dag nog geen baardje had, maar al zo lang in de hotseat zat dat er inmiddels wel eentje aan het groeien was. Eén van de commentatoren zei de naam Kämna niet goed waar die ander vervolgens iets over zei. De eerste verweerde zich op zijn beurt dat zijn blad niet echt duidelijk was en er geen puntjes op stonden. Aan het einde van het liedje moest de renner maar de puntjes op de a zetten aldus één van hen. Ook de man met de hamer werd nog even aangedikt toen Callum Scotson hem tegenkwam. Ik vind dat humor. 🙂

Het talent van de toekomst

Tao Geoghegean Hart startte op drie uur na Mathis (die als eerste finishte) en dat is het eerste beeld dat ik zie. Niet veel later fietsen de Nederlander Pascal Eenkhoorn (van 1997) en de Australiër Callum Scotson door beeld. De broer van Callum – Miles – fietste al eerder op de dag (en stond op dat moment als derde op de lijst) net als de andere Nederlander Jan-Willem van Schip. Ook regerend wereldkampioen Mads Wurtz Schmidt reed in beeld en precies op het punt bij de tijdsopname prutste hij wat aan zijn fiets, dat zal vast niet in zijn voordeel hebben gewerkt, want bij de eerste tussentijd verloor hij heel erg veel tijd. Uiteindelijk zou blijken dat hij wel meer verloor dan een paar seconden. Daarnaast reden er ook nog een Belg, namelijk Nathan van Hooydonck en Lennard Kämna die volgend jaar gaat fietsen voor Giant-Sunweb (dit jaar was dat uiteraard Giant-Alpecin) in beeld.

De man met de hamer

Bron: screenshot Sporza
Bron: screenshot Sporza

Callum Scotson was lange tijd de man die in de tussentijden een voorsprong had op Marco Mathis, maar kwam op 27 minuten de man met de hamer tegen en knalde virtueel van het podium af. Niet veel later kon hij niet eens fatsoenlijk op zijn fiets blijven zitten, hij kreeg een klap van de man met de hamer en leek gedesillusioneerd. Het zag er een beetje uit zoals het er gisteren bij Anouska Koster uit zag, alleen bleef Scotson wel op zijn fiets zitten.

 

Profrijders van de toekomst

Al die namen van vandaag zeiden me helemaal niets, ze worden ook niet voor niets de beloften genoemd, maar zijn potentieel wel de profrijders van de toekomst. Ze zijn nog niet bekend bij het grote publiek, maar dat maakt het kijken niet minder leuk, want ook vandaag bleek maar weer hoe zwaar zo’n tijdrit eigenlijk is en met name die allerlaatste meters waarin de mannen echt het allerlaatste geven dat er nog in zit. Niet iedere man ziet er even charmant uit op dat punt moet ik zeggen, maar ik vind het leuk om zoveel strijd te zien in een gezichtsuitdrukking. Naast dit alles is het op de hotseat en het kijken naar het finishen van die mannen net zo spannend als bij de profrenners hoor, want al heel snel krijg je toch een soort van ‘voorkeur’ voor bepaalde mannen.

Winst en verlies liggen dicht bij elkaar

Bron: screenshot Sporza
Bron: screenshot Sporza

Callum Scotson behaalde geen podiumplek, maar zijn broer Miles werd derde. Ook Lennart Kämna greep naast de medaille en Nathan van Hooydonk haalde Remi Cavagna vlak voor de finish nog even in terwijl hij zijn tweede leven nog even leefde. En terwijl de allerlaatste rijder nog moest binnenkomen wist Marco Mathis al dat hij wereldkampioen was geworden.

Overigens wordt er veel over hem gesproken op internet, en met name op Twitter, omdat daar een filmpje te vinden is waarop hij rijdend te zien is tussen twee voertuigen. Waar ik vooral gevaar voor de renner zag, een situatie die gelukkig goed afliep, zag iemand anders een manier waarop Mathis voordeel kon halen uit een geweldige slipstream. Het is maar net hoe je het bekijkt. Via >>>deze<<< link kun je het filmpje zien, oordeel zelf.

De top 10 van deze mannen in de categorie beloften:

  1. Marco Mathis (GER)
  2. Maximilian Schachmann (GER)
  3. Miles Scotson (AUS)
  4. Lennard Kämna (GER)
  5. Kasper Asgreen (DEN)
  6. Neilson Powless (USA)
  7. Geoffrey Curran (USA)
  8. Tom Bohli (SUI)
  9. Eddie Dunbar (IRL)
  10. Callum Scotson (AUS)

Pascal Eenkhoorn werd 28e
Jan-Willem van Schip werd 41e

 

Related posts

Leave a Comment