Individuele tijdrit vrouwen elite wereldkampioenschap wegwielrennen Doha – Qatar #5

Vandaag zat ik er eens op tijd voor: de individuele tijdrit voor de vrouwen elite. De uitzending van de NOS begon iets voor half twee. De commentator vertelde me dat het een compact parcours is met twintig, waarvan een aantal haakse, bochten. De vrouwen moesten die rijden met een temperatuur van veertig graden.
2016-010-011-wk-individuele-tijdrit-vrouwen-annemiek-van-vleuten
Bron: screenshot NOS

Een kwartier eerder startte de eerste Nederlandse rijdster, Annemiek van Vleuten en nog wat eerder op de dag werd haar gevraagd of ze wereldkampioen kan worden, ze antwoordde daarop: ‘Ik denk het wel.’ Op de vraag of ze wereldkampioen gaat worden zei ze: ‘Wie weet.’ Het zou afhangen van de vorm van de dag en hoe goed ze met de hitte kon omgaan. Ze zei dat ze goed in orde is, maar dat fietsen in een temperatuur boven je lichaamstemperatuur wel iets anders is dan ze ooit heeft gedaan. Wanneer je een tijdrit rijdt dan rij je continu op je limiet en breng je je lichaam als het ware op koortstemperatuur en je lichaam gaat dan protesteren, je wilt dan je lichaam pushen, maar de kerntemperatuur is dan te hoog, aldus van Vleuten. Normaal gesproken kan ze wel goed omgaan met de hitte, maar in Doha valt het toch tegen en ze merkte voor het eerst in haar leven dat het echt heel erg warm is en dat het beperkt. Ze had echter voor haar vertrek naar Doha al getraind in de hitte en heeft gemerkt dat het toch steeds beter gaat en je lichaam zich beter aanpast. Als laatste vroeg de journalist:

‘Wie gaat er nou winnen? De beste tijdrijdster of de hittekampioen?’
Haar antwoord (met een glimlach): ‘Ik denk de combinatie.’

Ook vandaag werd de tijdrit weer becommentarieerd door Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra. De olympisch kampioene tijdrijden (Kristin Armstrong) deed overigens niet mee aan deze wedstrijd, want ze heeft zich niet geplaatst. Ze deed zondag wel mee aan de ploegentijdrit, maar de Amerikaanse regels zijn bikkelhard en als je de trials niet haalt (wat dus het geval is) mag je dus niet meedoen aan het WK.

Inhalen

Annemiek van Vleuten liet helaas ‘slechte  tussentijden zien en het ijs pack dat ze in haar pak droeg bij de start is inmiddels helemaal weg. Langzaam maar zeker zal ze dus last gaan krijgen van de hitte, maar aan de hoofden van de andere vrouwen te zien is ze niet de enige. Er reed trouwens een Amerikaanse (Amber Neben) rond met gaatjes in haar tijdrithelm en ik vraag me dan toch af of ze daar voordeel door heeft, ze reed in ieder geval een snellere tussentijd dan van Vleuten, die ook nog eens de pech had dat ze de Thaise Phetdarin Somrat moest inhalen voor een bocht. Overigens was ze niet de enige die iemand moest inhalen, want er waren wel meer renners die werden ingehaald. Is het de hitte, of zijn die vrouwen gewoon zoveel langzamer?

Speelt leeftijd een rol?

Bron: Screenshot NOS
Bron: Screenshot NOS

Amber Neben is wel een prachtige vrouw om naar te kijken. Dan bedoel ik niet zozeer haar uiterlijk, want dat kon ik niet zien tijdens het rijden, maar wel haar lichaamsbouw en haar zit. Ze is al 41 jaar oud hè! Hoe geweldig is dat?! De mannen vonden het overigens niet mooi om te zien, dat ‘stoempen’ van haar. Ik vond het prachtig. En terwijl Neben op de finish af stevent vraagt Herbert Dijkstra zich af of het meehelpt dat ze boven de veertig is en het ook boven de veertig graden is. Wie weet! Ze kwam in ieder geval zo’n 25 seconden sneller over de streep dan Annemiek van Vleuten.

Speciale manier van voorbereiden op de hitte

Na de finish van Annemiek van Vleuten en Amber Neben kon ik nog wat minuten wegspoelen (tijdens het ‘live schrijven’ van deze blogpost ging hij steeds op pauze) en zo kon ik op de valreep van het ophalen van de kinderen 2016-010-011-wk-individuele-tijdrit-vrouwen-ellen-van-dijknog even de start van Ellen van Dijk bekijken. Overigens heeft Ellen van Dijk zich op de hitte voorbereid door in Nederland te blijven fietsen met zoveel mogelijk kleding aan, zodat ze het zo warm mogelijk had. Ze had ook in een klimaatkamer kunnen gaan trainen (ik kwam vorige week een Tweet tegen van iemand die trainde op Papendal in zo’n kamer), maar zij deed het op die manier.

Typisch Cancellara parcours

Volgens Ducrot is dit vlakke parcours, ondanks alle vervelende bochten en rotondes, ideaal om op een groot verzet te trappen. ‘Spiermassa erin brengen, een typisch Cancellara parcours zou dit zijn. Hoeveel vermogen kun je erin brengen?’ Op het parcours in Rio was dat niet handig, maar op dit parcours heb je veel spieren nodig. Maar de hitte is een groot probleem en de tijdsverschillen zijn opmerkelijk groot, aldus Ducrot.  Ook meervoudig Frans kampioen tijdrijden Audrey Cordon Ragot had het erg moeilijk onderweg en liep op de tussen meetpunten al ver achter op Amber Neben.

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

Net tekort

Ellen van Dijk daarentegen reed lange tijd op voorsprong van Neben en leek in ieder geval virtueel te gaan winnen, maar toen had ik op het schoolplein van dochterlief via de lifestream van NOS allang gezien dat ze niet de nummer 1 was. Sterker nog, Anna van der Breggen zat op dat moment in de laatste kilometers en de einduitslag kon ik op dat moment wel voorspellen, maar op het moment van schrijven keek ik dus nog naar Ellen van Dijk. Helaas kwam ze net te kort voor de eerste plaats, maar niet lang erna zat Amber Neben tussen twee oranje vrouwen.

Leeftijd speelt geen rol

Maar toen moest Katrin Garfoot nog binnenkomen en was Annemiek van Vleuten helemaal nog niet zeker van haar medaille. Na de finish bleek dan ook dat ze haar plekje moest afstaan aan Ellen van Dijk en dat zij 2016-010-011-wk-individuele-tijdrit-vrouwen-katrin-garfoothaar plek moest afstaan aan Garfoot, die overigens van alle vrouwen de allermooiste fiets had. Nog voordat de allerlaatste vrouwen binnenkwamen wist Amber Neben dat zij de winnares was van het goud en dat zij de wereldkampioene tijdrijden van 2016 is met een eindtijd van 36:37.04.

Wat een waslijst van overwinningen heeft ze, wat een groot voorbeeld, wat geweldige vrouw!

De top 10 van vandaag:

  1. Amber Neben
  2. Ellen van Dijk
  3. Katrin Garfoot
  4. Olga Zabelinskaya
  5. Annemiek van Vleuten
  6. Lisa Brennauer
  7. Trixi Worrack
  8. Ann-Sophie Duyck
  9. Katarzyna Pawlowska
  10. Alena Amialiusik

Anna van der Breggen werd dertiende op 2:11.26 achter de winnares.

PS. Het viel me op dat Amber Neben gaatjes had in haar tijdrithelm. Zal dat hebben meegeholpen? Dat zij minder warmtestuwing had dan de andere vrouwen? We zullen het nooit weten, maar mooi is het wel.

Bron: Screenshot NOS
Bron: Screenshot NOS

Related posts

Leave a Comment