Verslingerd aan Postcrossing

n


Het idee hierachter is dat wanneer jij een postkaart stuurt je daarvoor een andere terug krijgt. Dit gaat ad random dus de kans dat je een postkaart krijgt van iemand die jij een kaart hebt gestuurd is vrij klein. De reden dat zij dit doen is omdat er over de hele wereld veel mensen zijn die het leuk vinden om post te ontvangen.

Lutjebroek of Sydney

PostcrossingWanneer je je hebt aangemeld op de website en een profiel hebt aangemaakt kun je om een adres vragen. Zoals gezegd gebeurd dit ad random, dus is het steeds weer een verrassing waar de kaart naartoe gaat. Dit kan dus Lutjebroek in Nederland zijn, maar het kan ook Sydney Australië zijn. Postcrossing stuurt alle adres gegevens (en eventueel profielgegevens) door naar je mailaccount dus je hoeft niet meteen pen en papier te pakken om het te noteren. Wel zo makkelijk naarmate je meer kaarten mag verzenden. Dan is het uiteraard de bedoeling dat je een mooie kaart uitzoekt en die vervolgens naar de gelukkige ontvanger stuurt. Sommige postcrossers hebben al zoveel kaarten ontvangen dat zij een lijstje maken met informatie over wat zij leuk vinden te ontvangen. Het is natuurlijk je eigen keuze wat je daarmee doet. Ikzelf probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar ga niet stad en land af om het perfecte kaartje te vinden. Bij de adres gegevens krijg je tevens een uniek Postcard ID. Deze ID begint met de letters van het land waar de kaart vandaag komt. In mijn geval begint de code dus altijd met NL, gevolgd door een uniek nummer. Dit nummer correspondeert dus direct met mijn verstuurde kaart en de ontvanger moet met dit nummer de kaart registreren.

Wie verstuurt zal ook ontvangen

Na verloop van tijd zal de ontvanger jouw kaart registreren op de website. Doordat jouw kaart wordt geregistreerd wordt jij in de wachtrij geplaatst om een kaart te ontvangen. Dit gebeurt ergens anders in de wereld dus op precies dezelfde manier alleen krijgt hij of zij een ander ID nummer beginnend met de cijfers van zijn/haar land. Dit vind ik persoonlijk een prachtig principe en zo wordt er voorkomen dat het eenrichtingsverkeer wordt. Je bent dus verplicht om iets te versturen voor je iets ontvangt. Het blijft altijd een spannend moment wanneer er iets terug komt en waar het vandaan komt. Wanneer je een kaart ontvangen hebt kun je die registreren op de website en er eventueel een bedanktekst bij plaatsen. Meestal zorgt ik dat ik reageer op de tekst die er op de kaart staat, maar niet iedereen schrijft er (zoals ik) een heel verhaal op. Dat is je eigen keuze.

Wall of fame

Wanneer je een kaart hebt verstuurd kun je in een speciale map een foto uploaden van de voorkant van de kaart. Zo kun je zelf precies zien welke kaart je aan wie hebt verzonden. Mocht het nou zo zijn dat de verzender niet een foto heeft geplaatst van de kaart die jij hebt gekregen dan kun je dat zelf alsnog doen, zodat ook jij terug kunt zien welke kaarten je ontvangen hebt. Op het moment dat je de kaart echt prachtig vindt kun je ervoor kiezen dat je die als favoriet aanmerkt. Dit kunnen dus ook meerdere kaarten zijn. Die kaarten kunnen dan vervolgens bekeken worden door andere postcrossers via jouw profiel, een soort ‘wall of fame’ voor postkaarten. Om die reden mag je dus ook alleen maar een foto plaatsen van de voorkant van de kaart, anders zou het de privacy schenden.

Meerdere kaarten onderweg

Wanneer je net begint met postcrossing mag je maar vijf kaarten versturen. Naarmate je meer kaarten heb verzonden, mag je er ook meerdere onderweg hebben. Wanneer je meer dan vier kaarten hebt verzonden mag je er in totaal zes onderweg hebben. Wanneer je er veertien hebt verzonden mag je er zeven onderweg hebben enz. Hoe meer je er verstuurt, hoe meer je er terug krijgt. Het principe is simpel en dat is nou juist wat het zo leuk maakt.

Sommige kaarten komen niet aan

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kaart niet aankomt. Dat is heel erg jammer, maar wanneer een kaart duizenden kilometers moet reizen kan dat gebeuren. Het is gelukkig wel zo dat uiteindelijk die plek weer vrijkomt. Het is dus niet zo dat wanneer meerdere kaarten nooit aankomt je niets meer kunt versturen, uiteindelijk vervalt die kaart. Hij blijft nog wel in je gegevens staan en de kaart kan nog tot een jaar na aanvraag geregistreerd worden.

Op dit moment heb ik 33 postkaarten verstuurd en heb ik er 32 ontvangen van over de hele wereld. De meesten komen uit Rusland en Wit-Rusland en Amerika. Twee komen er uit Nederland. Daarnaast kwamen er kaarten uit Duitsland, Finland, Hongarije, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Oekraïne en Groot-Brittannië. Zelf heb ik de meeste kaarten naar Duitsland, Nederland, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Amerika verstuurd, maar ook eentje naar Israël, België en Taiwan. Juist omdat iedereen een eigen smaak heeft krijg ik allerlei soorten kaarten. Zo kreeg ik ooit een Tibetaanse kaart. Ik zou wel kunnen stellen dat ik nog lang niet klaar ben met kaarten versturen, want ik ben nog lang niet uitgekeken op het krijgen van kaarten. Het is elke keer weer een feestje.

Bron: Postcrossing.com

*Dit is een oude blogpost, maar ik wilde hem graag nog delen om mensen erop attent te maken dat dit bestaat.

Related posts

Leave a Comment