Verschillende soorten kiespijn

Een aantal weken terug schreef ik over het afbouwen van Lyrica en hoe dat jammerlijk mislukte doordat er een ontsteking ontstond in een kies waar vorig jaar een wortelkanaalbehandeling werd uitgevoerd. Ik kreeg een kuurtje en de kiespijn trok behoorlijk weg. Behoorlijk dus, niet helemaal. De pijn reduceerde zich tot wat ik ‘gewend’ was.

Er bestaan een aantal soorten kiespijnen in mijn geval.

  • Als eerste heb je de ‘te-behappen-kiespijn. Dat is de kiespijn die altijd aanwezig is in de sluimerstand.
  • Daarna volgt de ‘paracetamol-ibuprofen-normale-dosis-kiespijn’, dit is de kiespijn waarvoor ik zo’n twee keer per dag deze pijnstillers slik.
  • Gevolgd door de ‘paracetamol-ibuprofen-maximaledosering-kiespijn’. De kiespijn waarbij ik al heel erg op moet passen dat ik er niet overheen ga, want dat wordt dan de:
  • het-zal-me-een-rotzorg-wezen-wat-er-in-mijn-lichaam-gebeurt-ik-heb-de-pijnstillers-desperately-nodig-kiespijn’.
  • Om teveel overdoseringen te voorkomen kies is soms voor alleen Tramadol.
  • Een graadje erger is de ‘paracetamol-ibuprofen-maximaledosering-Tramadol-kiespijn’.
  • Als laatste is er nog de ‘geef-me-een-tang-ik-sloop-die-kies-er-zelf-wel-uit-kiespijn’.

Soms ook wel de ‘geef-me-een-hamer-ik-sla-hem-er-eigenhandig-uit-kiespijn’ genoemd.

Wanhoopsfase

Extreem? Jazeker, maar het is nog steeds niet te vergelijken met de ‘wanhoopsfase-kiespijn’. Zoals de wanhoopsfase tijdens een bevalling. Ik heb het niet voor niets ooit gekscherend genoemd dat het voelt alsof er een baby door mijn kaak naar buiten wil.

Het is een afgrijselijke pijn die zeer wanhopig maakt.

En als je díe pijn in meerdere kiezen voelt kan het niet meer extremer en lijkt er maar één uitweg te zijn als trekken geen optie is. Een uitweg waar ik liever niet aan denk, want de enige die daar beter van lijkt te worden ben ik.

Toename pijn

Godzijdank beperkt de pijn zich momenteel tot maar één kies. De pijn zakte weliswaar af na de kuur, maar ging niet weg. Afgelopen vrijdag schoot er een stuk glazuur van mijn kies af. Maandag sleep de tandarts hem glad, maar sindsdien neemt de pijn weer toe. Het bonst weer en gaat misschien wederom richting ontsteking. Daarbij is het tandvlees in het grote gat tussen de kiezen zeer pijnlijk. Het was vandaag dan ook een: ‘paracetamol-ibuprofen-maximaledosering-kiespijn’. Net als gisteren. Het kan aan de vreselijk koude wind liggen dus ik ga nog niet richting tandarts. Op moment van schrijven is het 4:02 uur en is het een ‘Tramadol-en-slaapmiddel-kiespijn’. Waarbij de eerste dosis slaapmiddel weigerde te werken, maar de tweede ervoor zorgt dat ik niet meer per direct kan plaatsen

Second opinion

De pijn is afgenomen door de Tramadol en dus ga ik toch zo een nieuwe slaap poging doen.

Ondertussen heb ik wel even een second opinieonderzoek aangevraagd bij een endodontoloog hier in Arnhem.

Na twee jaar lang chronische pijn (die ik deels wijt aan die laatste kies – althans de laatste anderhalf jaar) wordt het tijd om een deurtje verder te kijken en me niet langer in het hokje aangezichtspijn te laten plaatsen. Er zit gewoon een sluimerende ontsteking. Punt!!! En ik begin het vertrouwen te verliezen in mijn tandarts, hoe hard ik ook tegen mezelf schreeuw dat dit niet mag. Ik heb iemand nodig die dat gevoel weghaalt. Óf bevestigd, maar daar probeer ik niet al te hard aan te denken. Tot die tijd blijven paracetamol, ibuprofen en Tramadol mijn beste vrienden. Hoewel een wijntje soms ook helpt ;-).

Wordt vervolgd.

Bron uitgelichte foto: Flickr – Harald
Bron foto: FrankieLeon

 

Related posts

Leave a Comment