Muziek uit vervlogen tijden: (Everything I Do) I Do It for You – Bryan Adams

Het was het jaar dat ik bijna dood ging aan een (uit de hand gelopen) blinde darm ontsteking en het jaar dat ik hopeloos verliefd werd op een blonde zanger met de mooiste (blauw/grijze) ogen die ik ooit had gezien. Overigens viel dit samen in dezelfde maand. – Muziek uit vervlogen tijden

‘Look into my eyes – you will see what you mean to me
Search
your heart – search your soul
And when you find me there you’ll search no more.’

muvt - Everything I doIn augustus 1991 hoorde ik voor het eerst van de Canadese zanger Bryan Adams. Elf jaar oud was ik toen ik videoclip van ‘(Everything I Do) I Do It for You’ op de televisie voorbij zag komen. Wat mij in deze man aantrok weet ik eigenlijk niet, want hij is net zo oud als mijn moeder, maar de harten van tienermeisjes gaan meestal om de meest vreemde dingen harder kloppen. Misschien had het iets te maken met die onbekende zanger die een grote hit maakte, de manier waarop hij gitaar speelde of misschien waren het zijn prachtige ogen die dwars door het beeld heen leken te gaan om diep door te dringen in de mijne. Maar waarschijnlijk was het uiteindelijk toch zijn stem die mijn hart zo deed smelten waardoor ik hem ook qua uiterlijk zeer aantrekkelijk vond. Ik kwam er na een paar jaren pas achter dat hij helemaal geen onbekende artiest was. ‘(Everything I do) I do it for you’ was niet zijn eerste hit, maar wel zijn grootste. Vanaf dat moment (in het ziekenhuis) was ik een groot fan en heb ik jarenlang alles van hem gespaard dat er te sparen viel en verzamelde ik ál zijn albums.

‘Don’t tell me it’s not worth fightin’ for
I can’t help it there’s nothin’ I want more.’

Bryan Guy Adams werd geboren op 5 november 1959 in de stad Kingston (Ontaria), Canada. Toen hij tien jaar oud was kreeg hij zijn eerste gitaar die hij twee jaar later verruilde voor een elektrische variant. In 1980 bracht hij zijn eerste album genaamd ‘Bryan Adams’ uit bij het platenlabel A&M Records. In 1985 scoorde hij zijn eerste hit in Nederland met ‘Run To You’ dat op het album ‘Reckless’ staat. Zijn grootste succes behaalde hij toen hij in 1991 het nummer ‘(Everything I do) I Do It for You’ uitbracht. Het behaalde, naast Nederland, in vele landen de nummer 1 positie en stond niet alleen op de soundtrack van de film ‘Robin Hood – Prince of Thieves’, maar ook op de albums: ‘Waking up the Neighbours’, ‘So Far So Good’ en ‘The Best of Me en Anthology’. Michael Kamen en Mutt Lange schreven de hit samen met hem en wonnen met dit nummer een Grammy Award in de categorie ‘Best Song Written Specifically for a Motion Picture or Television’ met daarnaast een nominatie voor ‘Best Song’.

‘I would fight for you – I’d lie for you
Walk the wire for you – Ya I’d die for you.’

In eerste instantie zou Bryan Adams de tekst voor dit nummer alleen maar schrijven en zou een andere artiest het uitvoeren. Dat het plan wijzigde mag inmiddels wel duidelijk zijn. Overigens lees ik op Wikipedia dat de filmmaatschappij helemaal niet zo gecharmeerd was van dit nummer en dat ze om die reden het pas lieten horen tijdens de credits van de film. Zo zie je maar weer hoe het tij kan keren.

Voor mij zal dit nummer voor altijd verbonden zijn met mijn tijd in het ziekenhuis, mijn eerste (en laatste) “verliefdheid” op een wereldberoemde artiest en een bonte verzameling albums dat jarenlang mijn muur heeft behangen, maar tegenwoordig terug te vinden zijn op een iPod. Het lijkt me overigens onnodig te vertellen dat ik elk woord, elke zucht, elke noot en de complete gitaarsolo van dit liedje uit mijn hoofd ken. Ook ieder fragment van de videoclip kan ik mezelf nog steeds prima voor de geest halen, van voor naar achter en weer terug.

‘Ya know it’s true
Everything I do – I do it for you.’

Wil jij Bryan Adams live zien? Dat kan, want 8 december 2014 is Bryan Adams weer in Nederland te zien. Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat het album ‘Reckless’ verscheen en dat viert hij met een groot tournee. In Nederland staat hij in de Ziggo Dome.

Related posts

Leave a Comment