Geëmotioneerd – sporten om weer goed in mijn vel te komen

Brrr… als ik kijk naar hoe ik op dingen reageer zou ik bijna denken dat ik zwanger ben, maar dat is wishfull thinking en onmogelijk. Al die emoties die op dit moment door mijn lichaam razen maken me knettergek en het zou me niet verbazen met mij nog meer mensen. Zojuist heb ik krachttraining gedaan en ik moest bijna om elk nummer dat ik luisterde janken. Fijn dat ik thuis was en niet in de sportschool ;-).

Ik zit erg slecht in mijn vel de laatste maanden. Op zich is dat niet vreemd, gezien was er allemaal gebeurt is, maar toch. Ik ben van nature een twijfelaar, kan maar moeilijk in mezelf geloven op sommige momenten en ik voel me vaak niet goed genoeg, niet nodig in deze wereld. Maar zegt niet elke ‘god’ dat je op deze aarde komt met een missie, dat er een reden is dat je geboren wordt en dat je waardevol bent? Konden we soms maar een kleine glimp opvangen van waarom je hier bent. Of luister ik gewoon niet goed genoeg naar wat het universum me te vertellen heeft?

Een droom die af en toe opduikt

Even snel terugkomend op het wishfull thinking: eens in de zoveel tijd doet het gewoon even weer pijn dat ik het grote gezin waarvan ik als klein meisje al droomde nooit heb gekregen. Dat is niet anders en ik heb het geaccepteerd, maar dat neemt niet weg dat het bij tijd en wijle nog intens veel pijn doet dat ik mijn droom heb moeten opgeven, voor mezelf, voor de rest van mijn gezin. Acceptatie is een dingetje, maar sinds ik weet dat acceptatie niet blijvend hoeft te zijn en op sommige moment nog vreet kan ik het beter aanvaarden. Daarom weet ik ook dat dit gevoel weer voorbij gaat.

Genoeg (van) therapie

Terugkomend op het twijfelen aan mezelf en me niet goed genoeg voelen: ook dat is niet nieuw. Daar heb ik al last van sinds ik een heel klein meisje was. Alle therapie ten spijt, ik denk dat dit ook voor de rest van mijn leven bij mij zal blijven. Ik moet alleen nog een manier zien te vinden dat het me niet tot op het bot toe verlamd. De tips van verschillende kanten om in therapie te gaan sla ik dan ook af. Het heeft geen zin om in therapie te blijven gaan wanneer je alles al geleerd hebt om te kunnen leven. Laatst las een aantal artikelen in diverse kranten over mensen zoals ik, mensen die moeite hebben om zich staande te houden in het leven door ziekte en pijn of wat dan ook. Dat waren vervelende berichten kan ik zeggen, maar ik probeer dat naast me neer te leggen en er niet teveel aan te denken. Toch laat het me niet koud!

And all those things I didn’t say
Wrecking balls inside my brain
I will scream them loud tonight
Can you hear my voice this time?

This is my fight song
Take back my life song
Prove I’m alright song

Opnieuw goed in mijn vel

Sporten is een manier om me weer goed in mijn vel te voelen, maar door de problemen de afgelopen maanden ben ik ook wel bang om weer fanatieker te gaan sporten. Ondanks dat wielrennen de laatste maanden de ‘demonen’ uit mijn hoofd verdreef koste het ook heel veel energie en deed het op sommige momenten heel veel pijn. Nu de Gabapentine gaat werken ebt dit weg en kan ik me weer focussen op sport. Maar dat het nu weer kan wil niet zeggen dat het ook zomaar weer lukt. Opbouwen is lastig en dat heb ik vandaag gemerkt.

Voor het eerste sinds september heb ik weer aan krachttraining gedaan. Gisteren besloot ik dat het weer tijd is om op een positieve manier bezig te gaan met mijn lichaam en in het verleden hielp krachttraining hier heel goed bij.

Melkzuur en krachttraining

Dat krachttraining heel veel meer energie kost dan wielrennen ben heb ik inmiddels ook weer ervaren. De vermoeidheid en het melkzuur spoot mijn lichaam in. Dat laatste is in theorie volgens mij helemaal niet mogelijk, want dat gebeurt pas bij je omslagpunt en dat is niet bij een hartslag van 60-65% van je maximaal. Toch voelde het aan alsof ik de Italiaanseweg in Oosterbeek op vol vermogen omhoogschoot. Bizar gewoon!  Na vijftien minuten had ik het al helemaal gehad, maar uiteraard gaf ik het niet op. Ik ging gewoon door en na 37 minuten kreeg ik trillende armen en voelden ze aan als trilpudding op een bordje een paar meter boven de grond balancerend op een rietje. Een hartslag van 115 slagen per minuut en ik was doodmoe. Ik ging nog steeds door, soms moet je gewoon door een barrière heen om iets te bereiken.

Het verleden loslaten voor het heden

Nou, door die grens ging ik heen hoor, want rond de 45 minuten zat ik jankend op de bank mezelf te vertellen het toch echt tijd wordt om het verleden los te laten, want anders kan ik niet volledig leven in het heden om vooruitkijken naar het verleden. Gisteren zei ik al tegen echtgenoot dat kinderen onthouden wat de daden van hun ouders en niet wat ze breeduit verkondigen maar niet uitdragen.

Hoe kan ik mijn kinderen duidelijk maken dat ze van zichzelf mogen houden, dat ze belangrijk zijn voor deze wereld, dat ze uniek en zichzelf mogen zijn als ik dat zelf ook niet doe?!

Dat is geen egoïsme, dat is het juiste voorbeeld geven en liefde uitdragen. Maar waarom kan ik dat dan niet zelf geloven? Waarom kan ik niet geloven dat mijn man mij geweldig vindt? Dat hij me prachtig vindt? Dat hij van me houdt om wie ik ben? Dat het hem echt niet uitmaakt hoe ik eruit zie (hoewel ik weet dat hij mij dunner mooier vindt)? Dat hij onvoorwaardelijk van mij houdt?

Waarom is het zo ontzettend moeilijk om de barsten die je in het verleden opliep te lijmen, of gewoon een nieuwe ‘vaas’ aan te schaffen? Waarom houden we toch zo vast aan datgene dat we helemaal niet willen? Ik weet het antwoord nog steeds niet. Wat is wel weet is dat ik dat echt niet meer wil. Maar goed, dat verhaal heb ik al wel vaker verteld. Misschien ga ik er zelf in geloven als ik het maar vaak genoeg zeg.  Tot die tijd zal ik vast blijven janken om nummers als: ‘Dat ze de mooiste is’ van Clouseau. Wordt vervolgd!

Ik ril en draai de verwarming aan
En zie haar weer in gedachten staan
Zie de trek om haar lippen
Die haar onweerstaanbaar maakt

En ik vraag me af wie nu met haar eet
En haar koffie schenkt maar de melk vergeet
Wie de vaat naar de keuken brengt
En bij zichzelf denkt dat ze de mooiste is

 

 

Related posts

Leave a Comment