Etappe 1 Düsseldorf-Düsseldorf – Individuele tijdrit – Tour de France #2

De Tour de France begon vandaag met een openingstijdrit van 14 km in het centrum van Düsseldorf. Aangezien het een afstand van meer dan 8 kilometer is mag het geen proloog worden genoemd, maar dat maakt het uiteraard niet minder interessant. Het is inmiddels al een paar dagen geleden en in die tussentijd voelde ik me niet al te geweldig, maar ik wil toch graag nog deze dag delen vanuit mijn oogpunt.

Start (aan het Nordpark) en finish (aan de Rotterdamer Straβe) in Düsseldorf met daar tussenin de alombekende Köngsallee en de Cecilienalle alwaar de renners elkaar twee kanten op tegemoet reden. Helaas vlogen de helicopters die dag niet en bleven de allermooiste opnames weg. Toch was het zonder ook behoorlijk spannend met al die regen die naar beneden kwam.

Met een tijdslimiet van ruim 30% vandaag mochten de renners binnenkomen op de winnaar van de eerste etappe van de Tour de France van 2017. Op het moment dat ik de eerste renner, Eli Gesbert, zag starten wist ik al dat het een zeer glibberige tijdrit zou worden met een aantal valpartijen. Hij reed al glibberend en glijdend het startpodium af en leek alles behalve zeker op zijn smalle bandjes. Dat zag je naarmate zijn rit vorderde steeds erger worden in de bochten.

Laurens te Dam

Bron: NOS
Het is denk ik voor het eerst in al die jaren dat ik wielrennen (en met name de Tour de France) kijk dat ik de Nederlander Laurens ten Dam*, van Sunweb, zag starten. Als ik het goed heb onthouden voorzag hij gisteren al dat hij in de plenzende regen zou moeten rijden. Ik volg hem op al een hele tijd op Instagram en samen met zijn slapie Ramon Sinkeldam sprak hij gisteravond de tijdrit van vandaag door. De eerste tijd van de dag wordt gezet op 17’24”88, maar het mag duidelijk zijn dat dat onmogelijk de winnende tijd kon worden vandaag. Meteen wordt het beeld teruggeschakeld naar Laurens ten Dam die Nacer Bouhanni inhaalt en overduidelijk meer risico’s durft te nemen.  Hij finishte na 17’07”10.  Aan de finish zag Laurens ten Dam er goed uit en hij voorspelde voor later op de dag een gemiddelde van 60 km per uur voor de grootten waar hij 50 reed. De heren commentatoren voorspelden rond de 54 kilometer per uur.

Valpartij Dylan Groenenwegen

Langzaam maar zeker lijkt het weer wat op te klaren in Düsseldorf, maar de weg is nog altijd glad en de Nederlander Dylan Groenenwegen merkt dat op een vervelende manier. Hij glijdt uit over een putdeksel, maar het is zo spek glad dat zijn pak niet eens stuk is. Het stuk hek waar hij tegenaan tot stilstand kwam zal iets minder fijn hebben aangevoeld. Het levert in ieder geval een leuke discussie op tussen Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Volgens hemzelf reed hij de bocht vrij rustig in. Hij heeft maar een paar kleine schrammetjes op zijn bil. Hij voelt zich goed voor de dag voor morgen.

Koen de Kort

Zoals dat altijd gaat met tijdritten kan niet alles uitgezonden worden en mis je de rijders die je ook graag zou willen zien. Zo heb ik nog geen meter van Koen de Kort gezien, alleen het warm rijden dat hij overigens met veel enthousiasme leek te doen, maar op het moment dat ik deze tekst schreef stond hij zevende.** Tegen half vijf regende het knetterhard en leek het erop dat ook de grote renners op een nat wegdek zouden gaan rijden.

Peter Sagan

Net na half vijf startte Peter Sagan met een flitsende zonnebril op zijn hoofd en is de helft van Etappe 1 voorbij. De snelste tijd is op dat voor Nikias Arndt van Sunweb. En terwijl we naar Peter Sagan, rijdend op een dunne witte streep, keken dacht ik:

‘Dan zit je in de tram in Düsseldorf en word je ingehaald door Peter Sagan. Hoe cool is dat?!’

Zijn finish mis ik helaas, maar hij was zeker niet de snelste.

Nieuwe leider

Bron: NOS
Daarna startten er nog meer grote namen waaronder Vasil Kiryienka die op een gegeven moment in de ‘hot seat’ kwam te staan met een tijd van 16 minuten en 11 seconden. Het is echter een kwestie van wachten tot het moment dat iemand daar overheen gaat Iets na vijven start John Degenkolb, van Trek – Segafredo, als een malle weg van het startpodium. Hij finisht in 16 minuten en 53 seconden. De regen lijkt de snelste renners niet echt te deren, want wat een verschil zie je toch tussen een man als Kwiatkowski vergeleken met de allereerste renner die op pad ging. Hij snijdt de bochten zo anders aan dan die jonge 22-jarige Gesbert. In de auto achter hem zat overigens Chris Froome, waarschijnlijk om het parkoers te verkennen in combinatie met de regen.

Helaas kon ik daarna niet meer live verder kijken, maar ik gokte erop dat ik de rest ’s avonds zou kunnen kijken. Ook dat feestje ging helaas niet door dus ik moest het doen met de paar spaarzame beelden die volgden in de programma’s Tour du Jour en De avondetappe, waardoor ik in ieder geval wist hoe de laatste meters van de winnaar Geraint Thomas zag, de vreselijke valpartij van Alejandro Valverde (in een bocht waar meerdere valpartijen plaatsvonden) voorbij zag komen. Het was overduidelijk dat Team Sky deze etappe domineerde, want met winnaar Geraint Thomas, Vasil Kiryienka, Chris Froom en Michal Kwiatkowski namen zij vier van de tien plekken in in de top 10. Jos van Emden was de snelste Nederlander.

Top 10 uitslag 1e etappe Tour de France 2017

 1.      Geraint Thomas (Team Sky) 16.04
  2.  Stefan Küng (BMC) + 0.05
  3.  Vasil Kiryienka (Team Sky)  + 0.07
  4.  Tony Martin (Katusha-Alpecin) + 0.08
  5.  Matteo Trentin (Quick-Step Floors) + 0.10
  6.  Chris Froome (Team Sky) + 0.12
  7.  Jos van Emden (LottoNL Jumbo) + 0.15
  8.  Michal Kwiatkowski (Team Sky) z.t.
  9.  Marcel Kittel (Quick-Step Floors) + 0.16
  10. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) z.t.

*eindstand Laurens ten Dam: 93e met een tijd van: 49.075
**eindstand Koen de Kort: 71e met een tijd van: 49.509

Related posts

Leave a Comment