De wederopbouw van mijn gebit #1

Vorige week woensdag was het eindelijk zover: de wederopbouw van mijn gebit is begonnen. Voor mij persoonlijk was het wat betreft uiterlijk niet noodzakelijk, want de enige momenten dat ik het gat aan de linkerkant van mijn mond zag was als ik in de spiegel met mijn mond open naar mezelf lachte en dat doe ik niet zo vaak.

Oké, dat lieg ik. Ik keek heel erg vaak in de spiegel naar het gat in mijn mond en waarom weet ik eigenlijk niet eens. Waarschijnlijk om mezelf eraan te helpen herinneren hoe vergankelijk het leven is en dat ik blij mag zijn dat ik me tegenwoordig (met behulp van medicijnen) best goed voel. Ja, ik heb dagelijks pijn en soms is de pijn best heftig, maar ik kan in elk geval weer allerlei dingen doen. Zo ben ik enorm dankbaar dat ik mijn dagen kan vullen zonder mijn bed op te zoeken. Helaas heb ik daar dan wel weer wat cafeïne nodig, maar hé daar klaag ik niet over.

Het is inmiddels alweer bijna drie jaar geleden dat de eerste problemen begonnen. Een klein beetje kiespijn, zeurend aan de rechterkant van mijn gebit veranderde al snel in het zeurende pijn van een ontsteking. De eerste spoedtandarts werd gebeld, die wilde mijn kies trekken. Hoewel ik veel pijn had heb ik dat maar niet laten doen. Een paar dagen later werd de eerste kies getrokken, maar niet degene die volgens de foto van de spoedtandarts ontstoken was. Kies eruit en ik blij. Het probleem was opgelost. Dacht ik, want niet veel later zat ik opnieuw bij de spoedtandarts.

Om nu even een ellenlang verhaal kort te maken: binnen een paar maanden tijd verloor ik in totaal vier kiezen en het leven was hels. Zo hels dat ik er helemaal geen zin meer in had. Gelukkig gaf ik niet op en ben ik er nog, maar makkelijk is het nooit geweest. De diagnose aangezichtspijn werd gesteld en daar kon ik het mee doen. Ik kreeg medicijnen. Ik kreeg nieuwe medicijnen. Ik kreeg opnieuw nieuwe medicijnen. Ik ging terug naar de tweede soort medicijnen. En ging daarna weer terug naar de laatste nieuwe medicijnen. Ja ik weet het, ingewikkeld. Het hield me wel even bezig. Ondertussen kwam ik leuk vele kilo’s aan, iets waar ik absoluut niet blij mee was, want ik was min of meer op gewicht. Ik ben echter van mening dat het niet alleen door de medicijnen komt, maar ook door het feit dat ik slecht kan kauwen en daardoor mijn eten niet goed verteer.

En dus was het noodzakelijk om te werken aan de wederopbouw van mijn gebit. Midden december werd de basis gelegd voor een brug en werden twee van mijn kiezen afgeslepen. Op de ene kwam een mooie witte (tijdelijke) kroon, op de andere een metalen. Helaas voor mij zat die op de kies die het meest zichtbaar was. Maar goed, ik wilde best een tijdje voor Jaws spelen en vond het stiekem ook wel stoer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels is het midden januari en zit er een prachtige brug in mijn mond. Het grote gat is verdwenen en ik kan weer eten. Nou ja…. Dát is dus nog een probleem, maar ik ga er vanuit dat zich dat in de loop der tijd gaat stabiliseren. Het feit is dat het er weer mooi uitziet en ik weer breeduit kan lachen. Hierbij rond ik dan ook het ‘tijdperk’ Diagnose aangezichtspijn af. Voor meer informatie kun je nog wel gewoon op het tabblad On my mind klikken en door naar dit onderwerp.

Related posts

4 Thoughts to “De wederopbouw van mijn gebit #1”

  1. wat goed! en ben je ook klaar met alle medicijnen (ik ben gestopt in ieder geval vanwege heel snel gewicht aankomen!)?

    1. Dat heb ik ook. Ik ben in totaal tien kg aangekomen. Die medicijnen moet ik waarschijnlijk nog wel een tijdje slikken helaas. Heb je nu niet heel veel pijn dan?

  2. ik heb niet zoveel pijn, meer irritatie en slaapgebrek. maar ik ben weer naar een (andere) fysio geweest en hopelijk kan hij mij helpen.

    1. Dat zou heel fijn zijn als dat goed zou helpen. Heel veel succes en sterkte.

Leave a Comment