Tijdrit

Na meer dan een jaar lang werken aan mijn manuscript Tijdrit kan ik eindelijk zeggen dat hij klaar is. 🥂 Hij kan op weg naar mijn redacteur. Dan is het tijd om het kindje los te laten dat sinds de Giro d ‘Italia van 2016 in mijn hoofd en op papier is gegroeid. Honderden uren heb ik eraan gewerkt en tussendoor ben ik veelvuldig ziek geweest. Toch gaf ik niet op. Op de dagen dat het slecht met me ging en ik niet achter de laptop kon zitten deed ik research of schreef ik delen van het boek met de hand. Op de dagen dat het wel goed met me ging werkte ik alles op de laptop uit. Op die manier ontstond het gecompliceerde liefdesverhaal van Susanne en Scott.

Susanne de Jonghe mag als enige vrouwelijke wielrenner starten in de proloog van de Tour de France van 2017. In een veertien kilometer lange tijdrit krijgt zij de kans de wereld te laten zien waar een vrouwelijke amateur wielrenner toe in staat is. Ze wordt daarin bijgestaan door tijdritspecialist Scott Peeters.

Susanne heeft een verleden dat verweven is met het zijne, maar is zich daar niet van bewust. Scott daarentegen weet al geruime tijd dat zijn tijdelijke trainingsmaatje De Heldin van Immenberg is en dat zij een poging heeft gedaan het leven van zijn vrouw te redden. Hij zoekt manieren om het haar te vertellen, maar in aanloop naar de wedstrijd vindt hij steeds redenen om dit niet te doen. Zijn bewondering voor haar vervalt in liefde, ondanks het verdriet dat erachter schuil gaat. Hoe lang kan hij het voor zich houden? Hoe lang kan hij zich staande houden in deze etappekoers, terwijl hij weet dat het einde van een dramatische jaar steeds dichterbij komt? Scott Peeters gaat als kopman naar de Ronde van Frankrijk, maar al snel blijkt dat verdriet, pijn en wanhoop niet weg te fietsen is, vooral niet wanneer dat aangewakkerd wordt door de vrouw die de liefde van je leven niet kon redden.

Het lot heeft hen samengebracht in de een peloton met maar één gele trui. Kan het ervoor kan zorgen dat ze het leven weer kunnen oppakken na een aanslag die alles verwoeste?

Hoofdstuk 1 – Focus!

‘Het geheim is focus’, zei Scott terwijl hij me met zijn intense, grote, goudkleurige ogen aankeek. Ogen die me doen denken aan mijn kleine jongen die zo bruut uit het leven werd weggetrokken op dezelfde dag als zijn vader en zijn twee zusjes. Drie kogels hadden mij ook mee moeten nemen. Twee daarvan gingen door mijn lichaam heen in de jonge vrouw wiens leven ik wilde redden. De Heldin van Immenberg word ik genoemd, maar ik ben helemaal geen heldin; ik heb jammerlijk gefaald in het redden van het leven van een zeer speciale vrouw, die altijd eerst om anderen gaf en daarna pas om zichzelf. Haar echtgenoot ken ik niet, hij kan of wil me niet ontmoeten, maar ik zou hem zo graag spreken over wat er precies gebeurde tijdens die aanslag die uiteindelijk twaalf mensen het leven koste vanwege de waanzin van een enkele man. Met nog dertig seconden op de klok kijk ik naar boven, naar mijn gezin. Hier sta ik dan aan de start van de etappe van de ronde van Frankrijk; de Tour de France, een wielerronde met alleen maar mannen en een niet geheel onbelangrijk detail: ik ben een vrouw. (c) Angela Aagenborg