Pijnpoli – Diagnose aangezichtspijn

 

Wat ik nu precies van de pijnpoli had moeten verwachten weet ik eigenlijk niet, maar ik had niet verwacht dat ik binnen een half uur weer buiten zou staan met alleen maar een recept. “U hebt een lastig probleem waar we eigenlijk niets mee kunnen.” Of ze het zo letterlijk zei weet ik niet, maar daar kwam het wel op neer. Op mijn vraag of de neuroloog mij verder kon helpen zei ze dat ook die weinig meer voor mij kan doen dan medicijnen voorschrijven. En daar moet ik het dan mee doen. Lekker dan! Dát had ik dus juist niet verwacht.

“Moet ik het daar echt mee doen?” dacht ik vervolgens. Net de medische molen in en nu al uitbehandeld? Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Ik ben heus niet iemand die per se een diagnose wil hebben, maar dit vind ik wel heel gemakkelijk. Neemt niet weg dat de anesthesist het toch vrijwel meteen aangezichtspijn noemde.

Wat is het nu?

afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

De dag na mijn gesprek op de pijnpoli kwam ik weer bij de tandarts bijzondere tandheelkunde in heg ziekenhuis. In principe voor het maken van een tweede knarsplaat (voor het sporten), maar omdat ik er toch was vroeg ik hem of een bonzende pijn ook paste hij het beeld van aangezichtspijn. Daar kon hij me helaas geen duidelijk antwoord op geven. Hij controleerde nogmaals de spieren in mijn mond en kaakgebied, hoopte daar de oorzaak te vinden denk ik, maar die spieren zijn allemaal in uitstekende rustige staat. Daar lag dus geen oorzaak. Toen ik hem vertelde dat de anesthesist zei dat een neuroloog me niet verder zou kunnen helpen gaf hij me het idee dat ze gelijk had en dat hij het betwijfeld of het aangezichtspijn is. Lekker dan. Mijn huisarts schreeuwt het al een jaar, de anesthesist ook, maar hij betwijfelt het. Wat hij wel zei is dat dit heel vaak voorkomt na behandelingen, maar dat was mij ook al duidelijk geworden, want ik ben sinds kort namelijk lid van een besloten Facebook groep waar heel veel mensen zijn met deze ervaring. En hoe fijn het ook is om te weten dat ik niet de enige ben geeft het toch niet de echte antwoorden die ik zoek.

Nieuw traject?!

Eerst wilde ik het maar opgeven, maar nadat ik mijn teleurstelling had gepost op Facebook besloot ik toch verder te zoeken. Hoewel ik heel blij ben dat ik nieuwe medicijnen heb gekregen wil ik toch graag weten waar het vandaan komt en wat ik zelf allemaal kan doen om de pijn te verminderen. De stap naar (opnieuw) een fysiotherapeut is genomen en maandag heb ik een afspraak met mijn huisarts voor een verwijzing naar een neuroloog. Daarna moet ik me er even in verdiepen welke arts gespecialiseerd is in aangezichtspijn. Ik kan en wil op dit moment mezelf er nog niet zomaar bij neerleggen dat dit het dan is, dat het eindstation bereikt is. Hoe nu verder weet ik dus nog niet.

Medicijnen

De medicijnen die ik gekregen zijn heftig, ze worden niet alleen tegen zenuwpijn gebruikt, maar ook bij epilepsie en bij angststoornissen. Uiteraard had ik na een paar dagen de eerste bijwerkingen al te pakken en voel me vrijwel continu aangeschoten. Dus toen ik gisteren enorm veel zin had in alcohol besloot ik dat dát misschien niet zo heel handig zou zijn. Dat is de komende tijd dus een no-go. Voor de rest is het afwachten hoe ik ga reageren op het medicijn. Over een paar dagen moet ik naar de dubbele dosering en zullen de bijwerkingen toenemen. Ik heb er nu al zin in! Wordt vervolgt!

Related posts

Leave a Comment