Help! Ik heb een blaasontsteking 

Het is alweer iets meer dan een jaar geleden dat ik het had en daarvoor zat er zo’n 24 jaar tussen, maar ik ben er vrij zeker van dat het weer zover is: ik heb een blaasontsteking. Dat kan niet missen. De vraag is alleen: hoe lang duurt het dit keer? Terwijl ik dit bericht schrijf voel ik me zwaar dronken, want ik heb al twee slaappillen op en dat is niet zo handig. 

Bron: Groenevrouw.nl
Ik heb namelijk net even anderhalve liter sinaasappelsap naar binnen gewerkt en moet nu wachten tot het doorloopt. Ik las net namelijk dat het, omdat het zuur is, zo goed is in het doden van bacteriën. Mocht je overigens veel schrijffouten tegenkomen: ik zie een beetje dubbel! Mijn maag doet (uiteraard) nogal pijn omdat het vol zit en waarschijnlijk was iets minder ook goed genoeg geweest, maar ik wil nu graag een paar keer een volle blaas leegplassen en hopelijk verminderd dan ook het vurige gevoel in mijn blaas. 
Ik geef toe dat het erop wachten was met een middel als Lyrica. Dat zorgt ervoor dat je niet goed kunt uitplassen en laat dat dan weer een trigger zijn voor een fikse blaasontsteking. Er zijn nog meer redenen die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Namelijk:

 • Slechte hygiene. Zo moet je na het plassen jezelf niet van achteren naar voren afgeven, maar andersom. 
 • Vrijen. Ja, het lijkt zo onschuldig, maar omdat er tijdens het vrijen bacteriën in je vagina terecht komen is het heel belangrijk om erna te gaan plassen, 
 • Het gebruiken van condooms met een zaaddodende pasta
 • De vagina veelvuldig wassen met zeep en shampoo. 
 • Een verminderde weerstand bij bijvoorbeeld diabetes mellitus. 
 • Wanneer je een blaaskatheter hebt. 
 • Door de E. Coli bacterie die in de darmen leeft en daar weliswaar onschuldig is, maar door de anus makkelijk bij de blaaswand terecht kunnen komen en daar niet zo onschuldig meer is. Dit is in 80% van de gevallen dan ook de oorzaak. 
 • Te strakke (slecht ademende/ventilerende) ondergoed/kleding of ondergoed/kleding dat niet van katoen is. 
 • Onvoldoende drinken
 • Zwangerschap
 • Het plaatsen van een spiraaltje
 • Eerder gebruik van antibiotica. 
 • De menopauze kan ook een rol spelen, omdat de het beschermende hormoon oestrogeen dan afneemt. 
 • Een verzakking van de blaas

Overigens zijn sommigen van deze oorzaken tegelijkertijd ook tips om blaasontsteking te voorkomen ;-). 

Bron: thuisarts.nl
Ik zelf had het al eerder kunnen herkennen aan de flinke buikpijnen en rugpijnen die ik de afgelopen dagen heb gehad en de troebele urine. Of die chemische kleur die ik de laatste dagen ook had in mijn urine weet ik niet, maar opmerkelijk was het wel. Nu herken ik het dus aan het intens branderige gevoel en de continue drang om te plassen. 

Voorlopig kan ik niet veel meer doen dan veel drinken en dus veel plassen en hopen dat het snel voorbij is. Het brandende stekende gevoel is niet prettig en ik moet de neiging onderdrukken de bacteriën eruit te “scheppen”. Ontstekingen zijn ontzettend vervelend. Niet alleen in je mond, maar ook in je blaas. Zo zie je naar weer dat wanneer je overdag weinig drinkt om te voorkomen dat je veel moet plassen uiteindelijk toch in je nadeel gaat werken en je dan het gevoel hebt continu te moeten plassen. 

Meestal gaat de ontsteking vanzelf over, maar dat hoeft niet en kan soms veel erger worden. Let dus goed op of je geen koorts krijgt en daarnaast kun je beter je urine te vaak laten controleren dan te weinig. Ik wacht de rest van de nacht af en kijk morgen weer verder.  

Bronnen: gezondheidsplein / So Chicken 

Related posts

Leave a Comment