Vol verwachting klopt mijn hart – wereldkampioenschap wegwielrennen Doha – Qatar #1

Het is alsof ik weer een klein meisje ben en zit te wachten op de dag dat Sinterklaas weer iets in mijn schoentje komt stoppen. Inmiddels weet ik hoe het zit met die oude man, maar mijn hart bonst net zo hard als toen. Nou oké, ik overdrijf een heel klein beetje, maar dat ik uitkijk naar het wereldkampioenschap wegwielrennen in Qatar is een feit. Het eerste WK wegwielrennen die ik ga zien trouwens.

In april van dit jaar begon ik met wielrennen en inmiddels heb ik er, volgens Strava, bijna 3000 km opzitten. Daarnaast heb ik ook nog eens meer dan 3000 km op ‘gewone fietsen’ gefietst, dus ik heb heel wat asfalt gezien dit jaar. Het wielrennen is in zekere zin compleet nieuw voor me en los van de jaarlijkse Tour de France keek ik nooit naar wielrennen. Tot dit jaar!

Het ‘spelletje’

Sinds ik zelf met veel plezier over de Veluwe scheur en de dijken rondom Arnhem inmiddels geen geheimen meer lijken te hebben vind ik het ook steeds leuker om meer te leren van ‘het spelletje’. Ik wil niet alleen meer weten over hoe ik het beste bochten kan aansnijden (ik was echt waardeloos), sneller kan worden (ik heb mijn gemiddelde zo’n vier km per uur opgeschroefd), maar ook hoe een profteam in elkaar zitten; hoe zij hun trainingen afwerken (in Doha momenteel) en hoe hun techniek is. Ik geef toe dat ik niet alle informatie meteen in het juiste mapje in mijn hoofd kan krijgen dankzij mijn medicatie, maar ik merk dat het steeds beter gaat.

Raceverslaafd

Hoe dan ook: Twitter, Facebook en Instagram beheersen al dagenlang mijn tijdlijn met foto’s van profwielrenners, teams en informatie van wielerwebsites. Daar gaat mijn hart steeds sneller van slaan, alsof ik zelf aan de start moet staan. Misschien heeft het te maken met de roman die ik aan het schrijven ben en dat ik helemaal in het verhaal zit (dat zich afspeelt in de Tour de France en te maken heeft met een tijdrit), maar waarschijnlijk ben ik gewoon een beetje raceverslaafd. Van zestig rondjes Max Verstappen kijken word ik niet echt warm of koud van, maar van drie uur lang honderden mannen strak in pak volgen daarentegen wel. Mijn favorieten onderdeel: de tijdrit.

Ploegentijdrit

Bron: http://www.dohacycling2016.com
Bron: http://www.dohacycling2016.com

Wikipedia vertelt mij dat de wereldkampioenschappen jaarlijks door de Internationale Wielerunie worden georganiseerd voor verschillende categorieën wielrenners. De wereldkampioenschappen worden verreden in de categorieën: elite (vroeger professionals/beroepsrenners), beloften (vroeger amateurs) en dames. Morgen staan er twee ploegentijdritten op het programma, die van de dames en elite heren. De route van de mannen en de vrouwen zijn gelijk aan elkaar en start bij het Lusail Sport complex. Na een aantal scherpe bochten van 90 en 180 graden, afgewisseld met rechte stukken weg, voert het middels een lange rechte weg richting West Bay Lagoon richting de Pearl, een kunstmatig aangelegd eiland waar alle kampioenschappen zullen eindigen*.

De teams

De teams die morgen als eerste aan de start staan zijn de damesteams:

 1. Canyon SRAM
 2. Boels-Dolman
 3. Rabo-Liv
 4. Cervélo Bigla
 5. Hitec Products
 6. BePink
 7. BTC City Ljubliana
 8. TWENTY16-Ridebiker

De herenteams zijn:

 1. BMC
 2. Etixx-Quick-Step
 3. Movistar
 4. Orica-BikeExchange
 5. Sky
 6. Giant-Alpeci
 7. LottoNL-Jumbo
 8. Astana
 9. Katusha
 10. AG2R La Mondiale
 11. CCC Sprandi Polkowice
 12. Verandas Willems
 13. Kolss-BDC
 14. Cycling academy team
 15. Vino-4Ever SKO*
 16. Skydive Dubai Cycling
 17. Stradalli-Bike aid

Het voert wat ver om hier alle deelnemers te vermelden dus ik benoem hier mijn deelnemers (hoewel dit niet echt uitmaakt aangezien het om een ploegentijdrit gaat ;)).

 • Roxane Knetemann & Anna van der Breggen – Rabobank-Liv Woman Cycling
  Ellen van Dijk & Chantal Blaak – Boels – Dolmans Cycling
  Kirsten Wild – Hitec Products
  Kristin Armstrong – TWENTY16 – Ridebiker
 • Tony Martin & Niki Terpstra – Etixx–QuickStep
  Tom Dumoulin & Ramon Sinkeldam – Giant-Alpecin
  Wilco Kelderman & Jos van Emden- LottoNL-Jumbo

Het zal morgen allemaal vrij snel weer voorbij zijn, maar ik weet zeker dat vooral mijn zoon het hoe dan ook te lang vindt duren aangezien hij er ook naar ‘moet’ kijken. Genoeg speelgoed in huis hoor, maar als hij de tv níét aan mag op zijn programma’s… Dochterlief vind wielrennen reuze interessant en kijk waarschijnlijk wel een groot deel van de wedstrijden met me mee. Ik twijfel nog wel of ik kijk naar NPO of naar Sporza, ik heb nog niets gelezen over wie het commentaar gaat leveren dus daar laat ik het van afhangen. Als Dijkstra en Ducrot er zitten dan ga ik absoluut voor NOS en anders waarschijnlijk voor de humor van de Belgen. Kijken jullie ook?

*Bron: Touretappe.nl, Wielerflits.nl

Related posts

Leave a Comment