Individuele tijdrit mannen elite wereldkampioenschap wegwielrennen Doha – Qatar #6

Tegen de tijd dat ik mijn laptop en de televisie inschakelde om de tijdrit voor de heren te gaan kijken wist ‘de rest van de wereld’ al lang en breed wie de winnaar was. Op het moment dat ik deze koptekst schrijf (16:33 uur) ben ik dus ook nog vol hoop dat één van mijn favorieten gaat winnen. Om niet te zien wie er nu precies gewonnen heeft laat ik alle social media voor is en zet ik mijn opgenomen beeld aan. Op het moment dat ik deze blogpost afrond liggen de kinderen op bed en is het na zevenen. De winnaar van deze tijdrit heeft zijn eten al achter de kiezen en ik weet nog steeds niet wie er gewonnen heeft, het vermoeden is er inmiddels echter wel, want Tony Martin rijdt virtueel nummer 1.- tijdrit

De uitzending van vandaag begon met de start en een interview met Jos van Emden van team  LottoNL-Jumbo. Op de klok in Doha staat 14:02.59. Ik liep dus ver, heel ver achter.

Mijn favorieten top 5 van vandaag? In willekeurige volgorde:

 1. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo),
 2. Yves Lampaert (Etixx-Quickstep),
 3. Tony Martin (Etixx-Quickstep),
 4. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin),
 5. Bob Jungels (Etixx-Quickstep),

Sterkte is niet nodig

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

In het interview met hem zegt Jos van Emden dat hij hoopt een top tien plek te kunnen rijden, maar het weerbericht speelt niet echt in zijn voordeel. Hij zal er het beste van maken en hij hoopt dat daar een top 10 notering in zit. Het weer is net als zondag warm en zonnig en hij zegt dat hij tijdens de ploegentijdrit een klap van de hitte kreeg. Normaal gesproken wordt hij gewoon vermoeid, maar die dag kon hij van het ene moment op het andere moment het aantal wattage niet meer leveren en begon hij een beetje scheel te kijken. Dat laatste heb ik wel vaker gehoord de afgelopen dagen en ik kan me daar toch helemaal niets bij voorstellen. Wel bij het scheelkijken en ook wel bij hitte, maar die hitte… nee. Zoals ik al eerder zei had ik al moeite met de 36 graden Celsius van afgelopen zomer. De journalist wenst Jos van Emden sterkte toe en met een grote glimlach vermeldt deze vervolgens dat hij gaat genieten onderweg en dat sterkte wensen niet nodig is.

De regie

In een eerdere blog schreef ik dat ik dacht dat de regie in handen van de NOS lag, maar in deze uitzending hoorde ik dat de regie in handen ligt van de mensen in Qatar en dat zij hoge verwachtingen hebben van de Nederlanders. Wat een mazzel dus, want daardoor heb ik de afgelopen dagen veel kunnen genieten van ‘onze’ rijders, maar het verklaart misschien ook waarom de Nederlandse jongens bij de beloften zo weinig in beeld zijn geweest en dan bedoel ik met name Paskal Eenkhoorn, want Jan-Willem van Schip was op dat moment al gefinisht. Later in deze uitzending lijkt de focus toch meer op andere renners te liggen in plaats van de Nederlandse renners, maar misschien komt dat omdat Tom Dumoulin slechte tussentijden neerzette.

Oranje en geel

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

Yves Lampaert startte een paar minuten na Jos van Emden dus vanaf het begin af aan was het al spannend voor me, of nou ja spannend… het wordt bij zo’n tijdrit eigenlijk pas spannend aan het einde wanneer de laatste renners binnenkomen, maar het was in ieder geval leuk om te kijken. Grappig trouwens die gele helm boven dat oranje, rood wit blauwe pak, het ziet er toch ietwat vreemd uit vind je niet? Dat gold overigens ook de Amerikaan Alexey Vermeulen die ook de gele helm droeg, maar dan met een voornamelijk blauw pak met wit en rood. Nu denk je misschien: ‘Vermeulen. Dat klinkt Nederlands.’ Inderdaad dat is ook redelijk Nederlands, de opa van Alexey is/was een Nederlander en die heeft zijn kleinzoon geadviseerd om te gaan wielrennen in plaats van aan ijshockey te gaan doen. Hoe zou hij het vinden dat zijn kleinzoon voor een Nederlands team rijdt vraag ik me dan af. Er vanuit gaand dat opa nog leeft.

Etixx-Quickstep

2016-010-012-wk-individuele-tijdrit-mannen-tom-dumoulin-1
Bron: screenshot NOS

Ver, heel ver daarna startten Bos Jungels en Tony Martin pas. Twee Etixx-Quicksteprijders die in mijn favorietenlijstje staan. Afgelopen zondag werd het team in de ploegentijdrit wereldkampioen en ik hoopte dat ook van een EQ-rijders op het podium zou komen. Ik was er echter nog niet zo zeker van of ik een van hen of liever Tom Dumoulin bovenaan zag staan. Puur kijkend naar het feit dat ik een echte ‘Hollander’ ben en dat ik graag het Wilhelmus hoor neigde ik toch naar de winst voor de man van Giant-Alpecin. Echter, tijdens de eerste tijdmeting loopt hij al ver achter op Tony Martin en staat hij virtueel op de achtste plaats.

Der panzerwagen flikt het

Bij de finish stelde Edvard Boasson Hagen erg teleur en kwam hij op 29e binnen. Tony Martin reed toen nog en stond virtueel op nummer 1. Tom Dumoulin haalde die tijd ook bij lange na niet. Maar dat was nog vóór de finishlijn. Bob Jungels kwam op dat moment als vijfde binnen, maar dat zei natuurlijk nog steeds allemaal niets. Maciej Bodnar was degene die ervoor zorgde dat Ryan Mullen na een zeer lange tijd van de ‘hot seat’ werd verdreven, maar daar dook Jonathan Castroviejo Nicolas onder en vervolgens kwam daar ‘der panzerwagen’ overheen met een tijd van 44:42.99 minuten met een gemiddelde snelheid van 53.671 km/h. Tom Dumoulin komt als tiende binnen, maar valt ook meteen weer buíten de top 10 als Vasil Kiryienka na hem, als laatste, binnenkomt. Vandaag dus geen Wilhelmus, maar het Duitse volkslied die ik over het algemeen associeer met snelle auto’s. Vandaag een snelle wielrenner. Ik heb genoten van een prachtige wedstrijd.

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

De top 10 van de einduitslag is als volgt:

 1. Tony Martin (Etixx-Quickstep),
 2. Vasil Kiryienka
 3. Jonathan Castroviejo Nicolas,
 4. Maciej Bodnar,
 5. Ryan Mullen,
 6. Rohan Dennis,
 7. Yves Lampaert (Etixx-Quickstep),
 8. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo),
 9. Reto Hollenstein,
 10. Bob Jungels (Etixx-Quickstep).

Tom Dumoulin eindigde als elfde.

 

Related posts

Leave a Comment