Wegwedstrijd vrouwen elite, wereldkampioenschap wegwielrennen Doha – Qatar #7

Volgens Kirsten Wild zou het een mooie wedstrijd worden vandaag en ik moet zeggen dat ik er ook wel vertrouwen in had. De wegwedstrijd van de mannen beloften vond ik een beetje saai en de commentatoren noemden het een ‘kermiskoers’,  maar van de vrouwen verwachtte ik wel wat.

Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet heel veel van het vrouwenwielrennen weet, maar ik volg wel een flink aantal wielrenster op Instagram en Twitter dus ik had aan het begin van de wedstrijd wel een aantal favorieten. Dit keer hou ik het niet bij vijf omdat de Nederlandse vrouwen al met zoveel zijn.

Dus hier een top 10:

 1. Lizzie Deignan (Armitstead)
 2. Marianne Vos,
 3. Hannah Barnes,
 4. Anna van der Breggen,
 5. Amber Neben,
 6. Annemiek van Vleuten,
 7. Leah Kirchmann,
 8. Kirsten Wild,
 9. Jolien D’Hoore,
 10. Lisa Brennauer.

Er staan zoveel geweldige namen op de lijst dat het lastig is om er tien te noemen.

Koerskapitein

Marianne Vos is driemaal wereldkampioen op de weg en was vandaag de koerskapitein. Ik heb de term al eens horen vallen bij de mannen, maar wat het precies inhield wist ik niet. Marianne legde het in een interview met de NOS uit: De koerskapitein zet de lijn uit, maakt de keuzes. Met de ploeg hebben ze overlegt wat de tactiek van vandaag zou zijn, maar omdat je nou eenmaal niet bij voorbaat alle scenario’s kunt doornemen is het wel fijn dat er uiteindelijk iemand is die de beslissing neemt. Kirsten Wild was de kopvrouw, die haar ook informatie zou gaan verschaffen, maar uiteindelijk zou Marianne de beslissingen nemen.

Status aparte

De hoeveelheid rensters per land is verdeeld, de een heeft er meer dan de ander, maar Nederland en Groot Brittannië hebben beiden een renster extra (dus acht totaal). Groot Brittannië omdat zij een wereldkampioene in hun ploeg hebben (Lizzie Deignan (Armitstead) en Nederland vanwege de olympisch kampioene (Anna van der Breggen).

Neutrale zone – bidons aanpakken

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

De eerste ronde viel het me al op dat er rensters waren die bidons probeerden te pakken, maar dat niet voor elkaar kregen. Op het moment dat ze het wilden grijpen werd de bidon weggetrokken. Ik zat daar met opgetrokken wenkbrauwen naar te kijken, want dat kan toch niet met die hitte. Later in het programma haakte Herbert Dijkstra daar op in en legde uit dat voor elk team verzorgers klaarstaan met bidons en dat het gebruikelijk is dat die verzorgers de kleding dragen van het betreffende land (zoals oranje voor NL) zodat ze herkenbaar zijn voor de rensters. Die drie vrouwen uit Ethiopië hadden geen verzorgers staan in de neutrale zone en kregen dus ook geen water. De mensen in de neutrale materiaalwagen Shimano auto hebben dat opgepikt, vonden dit niet kunnen en hebben de vrouwen alsnog water gebracht. Ik meen me trouwens te herinneren dat het om vrouwen uit Eritrea ging, maar misschien heb ik het fout. De bidons werden overigens wel gedeeld tussen de vrouwen uit Eritrea en Ethiopië. Elke ronde weer lieten ze beelden zien van de neutrale zone, met name het aanpakken van die bidons en dan zie je toch dat het ook goed mis kan gaan tijdens het aanpakken.

Adrie Visser

Vandaag was het commentaar in handen van Herbert Dijkstra en Adrie Visser. Voor de wedstrijd was zij al in gesprek met Dionne de Graaff over de aankomende wedstrijd en later verruilde ze het plekje voor de commentaarstoel bij Dijkstra. Visser is voormalig profwielrenster en blijkbaar is ze wel vaker commentator bij de NOS. Ik moet echt meer vrouwenwielrennen gaan volgen volgend jaar, want ik vond het leuk om naar haar te luisteren.

Koude rillingen

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

Ik blijf het eng vinden om naar te kijken, dat tussen de auto’s door scheuren. Kirsten Wild viel en Roxanne Knetemann hielp haar weer terug te komen in het peloton door achter de Nederlandse volgauto te gaan hangen. Uiteindelijk moesten ze natuurlijk beiden langs die volgwagen om achteraan het peloton te komen en moesten ze daarvoor nog wel een paar auto’s inhalen. Soms krijg ik het er koud van als ik dat zie, vandaag viel dat overigens redelijk mee. Helaas was er iets met het voorwiel van Wild en moest ze na een snelle wielwissel nogmaals terugkomen in het peloton, dit keer zonder Knetemann. Overigens was de jury er niet over te spreken en kregen Kirsten Wild en de Nederlandse volgwagen een berisping. Waar gaat het over, zou je bijna zeggen, met nog 83,7 kilometer te gaan, maar wie ben ik.

Amber Neben

Bron: screenshot NOS
Bron: screenshot NOS

Op 42 kilometer van de finish had de nummer 19, Amber Neben, een kleine voorsprong, maar dat had ik ook al gezien op Twitter toen ik even moest wachten en de wedstrijd even niet kon bekijken. Ik heb daarom Twitter maar meteen afgesloten voor het geval ik de uitslag zou zien voor ik zelf de finish (vanuit pauze) kon bekijken op televisie.

Helaas ging er, met nog twintig kilometer te gaan voor de vrouwen, bij mij thuis wat verkeerd met de televisie en kon ik niet meer verder kijken omdat ik een verkeerde knop indrukte. Dat gebeurt me helaas wel vaker en het is altijd even zuur, mede ook omdat ik niet van de NOS aan het opnemen was. Gelukkig had ik vorige week ingesteld dat Sporza voor me op zou nemen (zij zonden bijna alles uit afgelopen week) en kon ik daarop terugvallen en alsnog de laatste kilometers kijken. Maar goed, op het moment dat de bel klonk voor de laatste ronde had Amber Neben nog maar 7 seconden voorsprong en kon ik me niet voorstellen dat ze zou gaan winnen en inderdaad: een paar meter verderop was het voorbij voor de ijzersterke Neben.

Zabelinskaya

Op Twitter kwam ik al berichten tegen dat de Russische Olga Zabelinskaya gediskwalificeerd is tijdens de wedstrijd. Naar wat ik uiteindelijk begrepen heb was haar fiets kapot, heeft ze een andere fiets genomen, liet ze haar eigen fiets repareren en heeft ze die de ronde erna terug gewisseld. Het schijnt dat ze nogal kwaad was toen ze uit de wedstrijd moest, maar dat stukje heb ik helaas net gemist. Bij het passeren van de finishlijn stond haar gezicht op onweer en was het wel duidelijk dat ze ‘not amused’ was.

Spannende finish

Meteen na de neutrale zone kwam er een aanval van de Britse Danielle King met in haar kielzog een Nederlandse renster, maar helaas werden ze teruggehaald. Toen kwam er een aanval van een Australische renster samen met

Bron: screenshot Sporza
Bron: screenshot Sporza

Lizzie Deignan (Armitstead) en Marianne Vos (aldus de commentatoren van Sporza, ik twijfel erover), maar ook dat werd niets. Met nog tien kilometer te gaan leek het daardoor eindelijk spannend te worden, maar al snel zakte het weer in en werd het toch weer ietwat saai voor de kijker. Op nog geen vijf kilometer van de finish reden er zeven Nederlandse vrouwen voorop en ook op het twee kilometerpunt reden ze nog vooraan. Zelfs naar de finish toe reden ze sterk en was er een mooi treintje voor Kirsten Wild, maar helaas was er een Deense sneller. De twintigjarige Amalie Dideriksen, die al twee wereldtitels bij de junioren op zak heeft en daarnaast wereldkampioen op de baan is, won vandaag nipt van Wild. De renster fietst voor Boels-Dolman dus eigenlijk is het toch een beetje een Nederlandse overwinning.

De top 10 van vandaag:

 1. Amalie Dideriksen,
 2. Kisten Wild,
 3. Lotta Lepisto,
 4. Elizabeth Deignan,
 5. Marta Bastianelli,
 6. Roxane Fournier,
 7. Chloe Hosking,
 8. Sheyla Gutierrez Ruiz,
 9. Joelle Numainville,
 10. Jolien D’Hoore.

Related posts

Leave a Comment