Stoppen met Lyrica?! #1

Ik zit erover te denken om mijn geneesmiddel Lyrica af te bouwen en ermee te stoppen. Ik heb vanavond via mail contact opgenomen met mijn huisarts met de vraag of ik de juiste manier van afbouwen heb bedacht. Eigenlijk is hij niet mijn behandeld arts daarvoor, maar als hij me doorverwijst naar de pijnpoli ga ik toch maar op eigen houtje afbouwen in verband met de hoge kosten voor het eigen risico. 

Overigens zijn de kosten wat betreft het medicijn zelf een reden om een poging te doen om te stoppen. De capsules kosten namelijk 1 euro per stuk!

Eigen risico 

Uiteraard zet ik alleen door als de klachten niet significant toenemen en anders geef ik volgende maand gewoon vrolijk 360 euro aan zorgverzekeraar Menzis en ben ik meteen heel snel door mijn eigen risico dit jaar ;-). Maar het feit dat ik binnenkort zoveel geld ineens moet aftikken versneld de beslissing om af te bouwen waarschijnlijk wel.

Bang voor pijn 

Overigens zijn de afkickverschijnselen beangstigend, ondanks het feit dat het ook de huidige bijwerkingen zijn. Vooral een toename van angst boezemt mij….. euh angst in. Nee, dit is geen woordgrapje helaas. Na driekwart jaar te leven met alle bijwerkingen ben ik toch benieuwd of dat dat laatste het wel waard is. Tegelijkertijd denk ik: maar wat als het middel beter werkt dan ik denk…..

Ik krijg spontaan opvliegers als ik weer denk aan de gruwelijke pijnen die ik in 2015 moest doorstaan. 

Er over nadenkend dat ik misschien weer pijn ga krijgen zorgt ervoor dat ik zin heb om in foetushouding in een hoekje te kruipen en heel hard met mijn hoofd tegen de muur te slaan.

Terwijl ik hierover schrijf merk ik dat de stress erover meteen op mijn kaken slaat waardoor de pijn op dit moment al toeneemt. Feit is dat ik me afvraag of het middel wel echt werkt en of ik de rest van mijn leven aan dit heftige geneesmiddel wil vastzitten?! Nee, dussss….. dilemma.

Uitstel van beslissing

Ik hoef gelukkig niet vandaag te beslissen, maar ik kan het ook niet lang meer uitstellen.

Eerst moet ik naar de apotheek om te voorkomen dat er over twee weken 360 pillen klaarliggen, want dan moet ik betalen voor pillen die ik misschien niet meer slik straks.

Dat is pas echt vervelend. Dus ik moet eerst zeker weten dat die nog  niet zijn klaargemaakt.

Op een rijtje: 

Wat Lyrica is? 

Een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie, neuropathische pijn (in mijn geval) en gegeneraliseerde angststoornis. Dat laatste heeft er misschien wel voor gezorgd dat mijn angststoornis voorbij is dus ik knijp hem ook wat dit betreft behoorlijk, omdat ik bang ben dat ik weer angstklachten ga krijgen. Dit waren twee vliegen in één klap zeg maar.

Mijn afbouwschema?

1 week lang ’s morgens 2 en ’s avonds 1.

1 week lang ’s morgens 1 en ’s avonds 1.

1 week lang ’s morgens 1 en ’s avonds 0.


Wat mijn bijwerkingen zijn? 

 1. Duizeligheid.
 2. Misselijkheid.
 3. Draaierigheid.
 4. Slaperigheid.
 5. Hoofdpijn.
 6. Wazig zien.
 7. Verlies van gezichtsvermogen.
 8. Concentratiestoornissen.
 9. Geheugenstoornis.
 10. Gewichtstoename (hoewel dat stabiel lijkt).
 11. Verhoogde eetlust.
 12. Gevoel van stuurloosheid.
 13. Geïrriteerdheid (e-norm).
 14. Aandachtsstoornissen.
 15. Onhandigheid (vreselijk erg).
 16. Spraakstoornissen (met name als ik moe ben, dus vaak ’s avonds).
 17. Tintelend gevoel.
 18. Gevoelloosheid.
 19. Sufheid.
 20. Vermoeidheid.
 21. Slapeloosheid (!).
 22. Problemen met evenwicht (rampzalig bijna).
 23. Opgeblazen buik.
 24. Een dronken gevoel hebben.
 25. Spierkramp (enorme krampen in de nacht in mijn voet).
 26. Pijn in gewrichten.
 27. Rugpijn.
 28. Rusteloosheid
 29. Depressie.
 30. Agitatie.
 31. Stemmingsveranderingen.
 32. Moeilijk op woorden kunnen komen (dat is echt heel erg en misschien wel het ergste voor mij).
 33. Abnormale dromen (hele thrillers die een bestseller zouden kunnen worden – hmmmm….).
 34. Paniekaanvallen (af en toe).
 35. Agressie (ja, bij mij! Zegt genoeg).
 36. Problemen met nadenken.
 37. Ongewone oogbewegingen.
 38. Veranderingen in gezichtsvermogen waaronder tunnelvisie.
 39. Spastische bewegingen.
 40. Afgenomen reflexen.
 41. Toegenomen gevoeligheid voor geluid.
 42. Oogpijn.
 43. Geïrriteerde ogen.
 44. Ademhalingsmoeilijkheden.
 45. Verstopte neus.
 46. Gevoelloosheid rond de mond.
 47. Koude rillingen.
 48. Spierpijn.
 49. Moeilijk of pijnlijk urineren (Aha!).
 50. Beklemd gevoel op de borst.
 51. Jeuk.
 52. Koude handen en voeten (Aha!).
 53. Abnormaal reukvermogen.
 54. Beweging van het zicht zodat het hoofd wordt bewogen.
 55. Verandering in beleving van diepte (dat was al erg, maar nu dramatisch).
 56. Benauwd gevoel in de keel.
 57. Problemen met slikken.
 58. Problemen met schrijven (heel onhandig voor een schrijver).

Dat zijn dan ook zo’n beetje bijna alle genoemde bijwerkingen die in de bijsluiter slaan heb ik al door. Ik geef toe dat sommigen sterk op elkaar lijken, toch verschillen ze soms subtiel van elkaar. Erectiestoornissen heb ik gelukkig géén last van :-P. Hoewel ik er wel een ongemakkelijk variant op heb. :-(.

Het mag hopelijk duidelijk zijn dat ik niet alles continu en tegelijkertijd heb (dan zou ik helemaal gek worden), maar vrijwel alle bijwerkingen zijn dagelijkse problemen. Er is er niet eentje verzonnen en sommige bijwerkingen vallen na het opschrijven ervan ineens op hun plaats.

Dat zet me dan toch wel aan het denken, hoewel sommige bijwerkingen al normaal waren bij mij zonder het te gebruiken :-D.

Wordt vervolgt! 

Related posts

Leave a Comment