De eerste 47 dagen #elkedageenuur #1

Ik spreek er al weken over, maar heb nog niet eerder de tijd genomen om erover te schrijven. In deze blog zal ik uitleggen wat het inhoudt. De term is niet door mij bedacht, maar door Léon de Kort en is voor heel veel mensen inmiddels een begrip geworden. 

Eind vorig jaar las in een klein, dun boekje over Tom Dumoulin (geschreven  door Léon) over het boek ‘@Elke dag een uur – van vet naar fit in 365 dagen‘. De titel wekte mijn interesse en vaak is dat voor mij genoeg reden om er naar op zoek te gaan. Ik kwam erachter dat de bibliotheek het had en tijdens mijn leenperiode heb ik enorm genoten van zijn (inspirerende) verhalen over zijn eerste jaar. Tijdens het lezen werd ik zo enthousiast dat ik na het dichtslaan van @Elke dag een uur besloot om óók een jaar lang elke dag minstens een uur te fietsen, net als hij. Als eerste voor de uitdaging en als tweede om mezelf ook in het weekend en de vakanties aan het fietsen te houden. Het was op dat moment kerstvakantie en meteen al een uitdaging met twee kinderen thuis. Toevalligerwijs begon ik net als hij met Kerst. Ik quote hier zijn eigen tekst. ” ‘[…] Tot 25 december 2013. Toen besloot ik dat het idee dat zich al langer in mijn hoofd had genesteld, tot leven moest komen; @ElkeDagEenUur was geboren! Een jaar lang Elke Dag Een Uur fietsen om te zien wat dat met mijn hoofd en lijf zou doen. Om weer fit te worden. Om weer te bewegen en sporten een onderdeel van mijn leven te laten worden. Als ik dit een jaar lang zou volhouden, dan zou het hopelijk zo in mijn systeem zitten, dat het daarna wel weer vanzelf zou gaan om te blijven sporten.”

9.000 km in 2016

Ikzelf begon op kerstavond met een Zwift training op Watopia en fietste de dagen erna vrolijk door op de Tacx terwijl ik keek (en luisterde) naar de Top 2000. Die eerste dagen vielen niet mee aangezien ik ook nog eens op de 9.000 km wilde uitkomen. Het was nog even keihard werken in die laatste dagen, maar uiteindelijk kon ik het toch niet laten om het bij ‘bijna 9.000 km, maar nog net niet helemaal’ te laten dus ging ik nog hard aan de bak die laatste dagen. Ik redde het, met de hakken over de sloot, maar ik was er heel erg trots op! Mijn doel voor volgend jaar is uiteraard de 10.000 km halen aangezien ik vorig jaar pas begon met wielrennen (in april). Uiteraard fietste ik toen al wel een hele tijd op mijn gewone fiets en die kilometer tellen gewoon mee, maar wielrennen deed ik eerder niet.

Toen ik besloot om deze challenge aan te pakken wist ik dat ik zeker de eerste maanden een probleem zou hebben wat betreft wielrennen. Ik wist namelijk dat ik te bang was om met gladheid te fietsen en dat ik dus moest terugvallen op mijn stadsfietsen. Geen enkel probleem, hoewel ik wielrennen wel heel veel leuker vind, het geeft wat meer vrijheidsgevoel, maar dat zal ook te maken hebben met kleding, met de manier hoe je op zo’n fiets zit en de snelheid die je ermee kunt halen. Inmiddels ben ik 47 dagen verder en heb ik maar één training gehad dat ik het uur niet haalde.

De laatste tien minuten kreeg ik er echt niet meer uit, want ik moest zeer dringend overgeven.

De dagen erna ben ik behoorlijk ziek geweest, hoewel ik geen enkele training heb gemist. Een buikvirus heeft me lange tijd in zijn ban gehad en om heel eerlijk te zijn heb ik nog steeds af en toe een weeïg gevoel in mijn maag; het is inmiddels negen dagen later! Nu baal ik er best wel van dat ik een paar minuten gemist heb, maar dit zal geen dofheid brengen op de glans van mijn trots dat ik het al 47 dagen lang volhoud. Dat met mijn lichaam dat altijd moe is! Ik kijk uit naar de komende maanden en ik ben heel benieuwd of ik #elkedageenuur ga volhouden. Aan het doorzettingsvermogen zat het vast niet liggen maar ik hou er, zelfs na 47 dagen achtereen te hebben gefietst, rekening mee dat ik misschien wel te maken ga krijgen met tegenslag. Voorlopig is dit nog niet de verwachting dus ik ga rustig door met genieten van dat ene uurtje per dag dat (bijna) echt helemaal voor mezelf is.

Wordt vervolgt!

Related posts

3 Thoughts to “De eerste 47 dagen #elkedageenuur #1”

  1. Knap hoor en volhouden! Ik doe het je niet na 🙂

Leave a Comment