[review] Polar Loop 2 activitytracker

Overal, waar ik de weken voor de aanschaf van de Polar Loop 2, zocht kwam ik terecht op sites waar reviews stonden met de vergelijking met de eerste Polar Loop. Die vergelijking zul je hier niet vinden, aangezien ik die versie nooit heb gehad. Toen ik zocht op een activitytracker van Polar koos ik er bewust voor om iets meer te investeren en een nieuwe versie aan te schaffen.

Wat ik zocht was een tracker die meer kon meten dan alleen de stappen die op een dag zette en dat was een reden om voor iets nieuws te gaan. Na een lange zoektocht waarin veel getwijfeld werd (prijs/kwaliteitsverhoudingen vs. eisen), hakte ik de knoop door en ging ik voor de witte Polar Loop 2.

De eerste handelingen

Wanneer je de Polar Loop 2 binnenkrijgt zal het je wellicht opvallen hoe prachtig hij alleen al is ingepakt. Helemaal geen standaard doosje waarin de armband gelegd is, maar een strak design verpakking en daarin de Polar Loop 2 geplaatst. Nou zul je misschien denken: ‘Who cares!’ Persoonlijk vind ik het van verder denken getuigen wanneer je niet alleen zorg draagt voor het product zelf, maar ook de verpakking.

Inhoud verpakking

 1. Polar Loop
 2. Gesp met pinnetjes (bevestigd aan Polar Loop 2
 3. Gespgereedschap
 4. Extra pinnetje
 5. Speciale USB-kabel
 6. Snel van start gids met meetstrook

In gebruik nemen

Wanneer je verpakking opent is de kans vrij groot dat je de Loop eerst moet opladen, dit doe je met de speciale USB kabel. Om je Loop 2 te kunnen gebruiken, en gegevens uit te wisselen tussen je computer en je Polar Loop 2, heb je Polar Flow Sync nodig (of via de kabel naar de pc). Dit kun je downloaden via de website van Polar. Het wijst zichzelf dus het mag geen probleem zijn, maar kom je er niet uit dan zijn er fora te vinden waar alles beter wordt uitgelegd.

Na het installeren van de software moet je je Loop 2 synchroniseren. Als de software is geïnstalleerd en je hem koppelt aan je PC/laptop wordt de website van Polar automatisch geopend. De eerste keer, wanneer je nog geen account hebt, kun je deze gemakkelijk aanmaken. Daarna hoef je niet steeds via de browser naar je website en kom je automatisch bij je gegevens.

Het is niet een bandje dat je meteen om kunt doen, je moet hem eerst op maat moet knippen alvorens je hem kunt gebruiken. Dat vind ik een heel groot nadeel, want hoewel dit niet een lastig klusje is moet je wel goed opletten dat je niet teveel van je armband afknipt en hem zo te klein maakt, want dan is hij niet meer te gebruiken en de band is niet vervangbaar. Overigens levert Polar wel een kleine centimeter mee zodat je op je pols kunt opmeten welke maat je nodig hebt. Het terugzetten van de sluiting werkt zoals bij de meeste horlogebandjes en is niet heel moeilijk. Het voordeel van op maat moeten knippen is dat wanneer je, zoals ik, van dik naar dun gaat je horloge altijd blijft passen en je geen nieuwe band hoeft aan te schaffen. Het is uiteraard een groot nadeel wanneer je de andere kant op gaat, dan past de band niet meer en is hij onbruikbaar aan je arm. Maar aan je schoen werkt hij overigens ook prima, eventueel.

Design, materiaal en vormgeving

Strak design

Ik vind het een pre dat een activitytracker er mooi uitziet. Aangezien ik de armband 24 uur per dag, 7 dagen per week draag wil ik niet alleen dat hij goed functioneert, maar dat hij ook nog eens mooi is. Wat ik een voordeel van deze band vind is dat het er uitziet als een echte armband en dat het niet opvalt dat het eigenlijk een activitytracker is. Het is wat mij betreft een superstrak design. Ik heb een witte, maar je kunt kiezen uit meerdere kleuren.

Huidvriendelijk materiaal

Aangezien ik niet tegen elk materiaal kan was het de vraag wat de band om mijn arm zou gaan doen. Een activitytracker van goedkoper materiaal ging bij mij na een half uur al (met enige wanhoop) af, omdat mijn huid er zo sterk op reageerde dat ik binnen een paar seconden er al aan irriteerde. Dat maakte de keuze voor de Loop 2 ook meteen wat lastiger, omdat je niet kunt testen hoe hij echt zit. Mijn angst bleek ongegrond want deze band geeft geen enkele irritatie.

Hij is gemaakt van zacht, flexibel materiaal (siliconen met rubber) en de sluiting is van roestvrij staal dat goed reageert op mijn huid.

Zelfs na een paar jaar is deze nog niet verkleurd en ook niet stuk. Dat geldt overigens ook voor de band zelf, hij blijft mooi en slijt niet. Vaak merk je met deze banden dat ze verkleuren door kleding, maar deze was wit en is nog steeds wit.

Waterdicht

Wat ik een zeer groot voordeel vind van deze activitytracker is dat ik hem niet hoef af te doen tijdens het douchen. Ook in een regenbui, waar ik als fietser/wielrenner regelmatig mee te maken krijg, hoef ik niet bang te zijn dat de armband kapot gaat wanneer hij nat wordt. Je kunt er zelfs mee zwemmen tot 20 meter diepte. Dit alles is overigens een groot voordeel, want ik ben het type dat haar activitytracker vergeet om te doen wanneer deze eenmaal af is gegaan en dan kan ik zo een hele dag zonder tracker rondlopen en er aan het einde van de dag van balen dat ik hem vergeten ben.

Activitytracker

Het display is gemaakt van 85 rode LED lampjes. Bovenop de Loop 2 zit een kleine knop dat je maar iets hoeft aan te raken en meteen komen je gegevens in beeld. Als eerste krijg je het aantal stappen te zien gevolgd door de tijd, activiteit, het aantal verbrande kilocalorieën. Je krijgt de afstand niet op je armband in beeld, maar wordt wel weergegeven in de Flow app en op de website.

Wanneer je niet meer zo actief bent geeft de Loop 2 na 55 minuten een kleine vibratie af aan je pols om je eraan te herinneren dat je te lang hebt stilgezeten en dat het tijd is voor beweging.

Het display laat je ook weten hoeveel je op de dag hebt bewogen, aan de hand van de weergave bolletjes kun je zien of je al genoeg bewogen hebt of dat je nog iets moet doen voordat je doel behaald is. Hij geeft aan welk soort beweging je kunt doen om je doel zo snel mogelijk te behalen. Er is een rustmodus, zitmodus en laag-, middel- en hoog intensiteitmodus.

Op verschillende sites is te vinden dat je voor een correcte berekening van de verbruikte calorieën over de hele dag, inclusief sporten, het beste een hartslagmeter kunt dragen. Ik heb ervaren dat dit in de praktijk niet noodzakelijk is, want uiteindelijk komt er bij mij elke dag dezelfde hoeveelheid calorieën op het scherm te staan, maar wanneer je wel een hartslagmeter draagt heeft de Loop door dat je aan het sporten bent.

Polar Flow

Om je gegevens te kunnen zien moet je om de paar dagen je Loop 2 synchroniseren. Met de bijgeleverde kabel kun je hem aan de computer hangen, maar je kunt ook de Polar Flow app op je telefoon installeren. Houd er rekening mee dat deze app niet op de oudere telefoons draait. Voor iPhone is dit pas vanaf de 5s. In deze review ga ik niet in op Polar Flow .

Slaaptracker

Naast activiteiten tracken houdt de Polar Loop 2 ook nog eens je slaapactiviteit bij. In de praktijk vind ik dit persoonlijk nogal tegenvallen. Het is leuk om te zien en bij te houden, maar je kunt er eigenlijk te weinig mee om er je voordeel uit te halen.

Extra’s

Naast het tracken van je activiteit geeft de Loop ook smartphone-alerts af. Zo laat hij je zien en voelen dat er meldingen binnenkomen op je telefoon. Op het moment dat er op je smartphone een een sms, WhatsApp bericht of agenda melding binnenkomt begint hij te trillen en loopt de melding als een lichtkrant door je beeld. Hij zegt echter niet wat het bericht inhoudt. Ook wordt je op de hoogte gesteld wanneer je gebeld wordt en trilt de Loop 2 meerdere malen tijdens het overgaan van je telefoon en vermeldt hij erbij wie je belt.

Daarnaast heeft de armband een wekker functie en geeft hij een signaal af op het moment dat jij gewekt wilt worden. Ideaal als extra wekker in mijn geval. Ik gebruik hem zelf als ‘nu moet je toch echt opstaan’ wekker.

Als laatste kun je hem ook als horloge gebruiken, maar ik heb hem altijd om mijn linkerpols gedragen. Als ik de tijd wil weten dan moet ik dit direct in beeld kunnen zien en dat is bij de Loop 2 niet het geval.

Batterijcapaciteit en opladen

De Polar Loop 2 is op te laden met een speciaal meegeleverde kabel. Het is magnetisch en klikt heel makkelijk aan je horloge. Het nadeel vind ik dat hij er ook weer makkelijk afvalt wanneer je horloge niet zo breed is. Hier moet je goed op letten bij aansluiten.

Polar claimt dat de Loop 2 zo’n acht dagen mee kan wanneer je een uur per dag beweegt. Uiteraard wordt dit minder wanneer je frequent sport, hem ’s nachts gebruikt als slaaptracker, hem gebruikt als smartwatch en wanneer je regelmatig synchroniseert met de app. De batterij is echter snel opgeladen. Bij mij wordt hij ’s nachts opgeladen en dat doe ik vrij frequent aangezien je niet op de Loop 2 kunt zien of de batterij nog lang mee gaat. Dit zie je pas wanneer je hem aan de lading hangt of wanneer het led licht minder wordt.

Conclusie

Voor de wielrenner die verder weinig andere beweging krijgt is dit niet de perfecte activitytracker, daar is hij overigens ook niet voor gemaakt, maar toen ik de Polar Loop 2 aanschafte had ik echter nog geen racefiets en haalde ik het meeste van mijn beweging uit wandelen en hardlopen. Inmiddels heb ik hardlopen opgegeven, wandel ik aanzienlijk minder en fiets ik honderden kilometers per maand, maar kan ik de Loop 2 nog niet opgeven. Om die reden bind ik mijn tracker tussen de klittenband van mijn schoenen en draait hij mee tijdens mijn training. Mits ik eraan denk tenminste. Wat ik nog een nadeel vind is dat je niet continu je hartslag in beeld kunt zien wanneer je aan het sporten bent en dat is voor mij een pré tijdens het sporten, ik was dan ook zeer teleurgesteld dat dit niet mogelijk is.

Synchroniseren via de iPhone gaat zeer slecht. Ik heb een iPhone 5s dus dat zou geen enkel probleem mogen opleveren, maar ik zit er elke paar dagen toch weer mee te vechten. Let wel op dat je om de zoveel dagen je Loop synchroniseert met de app of via de pc, want na twaalf dagen is het geheugen vol en dan ben je je data kwijt. Dat zou zonde zijn van alle inspanning.

Inactiviteitsstempels vind ik persoonlijk alleen maar in mijn nadeel werken. Ik irriteer me er soms een beetje aan dat ik een soort van standje krijg van een apparaat. Als het voor je werkt is het prima, maar ik heb daar niets mee. Wat ik wel prettig vind is dat ik zelf op het display kan zien hoever ik nog van mijn doel verwijderd ben. Ik moet echter ook toegeven dat de motivatie steeds minder wordt de laatste tijd om net dat stapje harder te zetten, maar wanneer ik mijn doel wel heb behaald ben ik dan toch wel weer trots op mezelf.

Voordelen:

 • Waterdicht;
 • Overzichtelijk;
 • Laad snel op;
 • Strak design;
 • Licht;
 • Betaalbaar;
 • De armband zit heerlijk;
 • Motiveert om meer te bewegen;
 • Compatibel met hartslagmeter;
 • Handig in gebruik;
 • Makkelijke sluiting;
 • Veel data te vinden als je inlogt op website.

Nadelen:

 • Geen gps (maar dat kunt je ook niet verwachten voor dit bedrag);
 • Synchroniseren gaat keer op keer lastig;
 • Het op maat knippen vergt wat concentratie en voorzichtigheid;
 • Bij zonlicht lastig af te lezen;
 • Alleen te gebruiken bij lopen en wandelen.

Bron: Support.polar.com

Bron foto kabel onbekend.
Bron foto’s Flow eigen.
Bron uitgelichte foto Polar Youtube
Bron overige foto’s Polar.com

Related posts

Leave a Comment