Ontwenningsverschijnselen – stoppen met Lyrica?! #8

Er is maar weinig informatie te vinden op internet over ontwenningsverschijnselen in het algemeen, laat staan over ontwenningsverschijnselen van Lyrica, toch heb ik de laatste dagen extreem veel last gehad van het feit dat ik gestopt ben met dit middel. 
In mijn vorige blog hierover schreef ik al dat ik niet cold turkey ben gestopt, maar blijkbaar was het rustige afbouwen nog niet langzaam genoeg gegaan. Vreemd, want in principe kon volgens sommige informatiebronnen zelfs per direct gestopt worden. Ik ben blij dat ik dat laatste niet heb gedaan, zeker niet als ik kijk naar hoe mijn lichaam hierop reageerde. 

Op de pagina van eFarma vond ik een klein beetje informatie:

Na het stoppen van pregabaline kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Ontwenningsverschijnselen zijn slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, griepachtige verschijnselen, nervositeit, depressiviteit, pijn, zweten en duizeligheid.

Als ik verder op internet zoek op ontwenningsverschijnselen kom ik terecht bij alcoholontwenning uit en ik denk dat die informatie beter past bij medicatie van deze orde. Op Jellinek.nl lees ik de volgende verschijnselen die ook nog aansluiten bij mijn gevoel:

 • vermoeidheid
 • spierkramp
 • angstige gevoelens
 • somberheid
 • lusteloosheid
 • trillende handen

Nog wat verder zoekend kom ik op diezelfde website terecht bij ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van drugs en vind ik nog een aantal kenmerken, sommigen lijken op die hierboven:

 • afwisselen koud en warm
 • buikkrampen, diarree, soms braken
 • krampen in rug en benen
 • spierpijn
 • kippenvel

Al met al best veel bij elkaar moet ik zeggen, hoewel het nu eindelijk wat begint af te nemen. Alleen die trillende handen word ik gek van. Als mijn handen niet gewoon liggen dan trillen ze en dat zorgt voor nog meer nervositeit. En ook is het niet prettig dat mijn lichamelijke thermostaat niet goed functioneert. Het is vreemd hoe het lichaam soms werkt. Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan dat dit zou kunnen gebeuren, ondanks zorgvuldig afbouwen.  

Maar goed, inmiddels ben ik gestart met een nieuw middel, want het is duidelijk dat de pijn drastisch toeneemt. Ik heb het geprobeerd, maar dit jaar wordt nog geen jaar zonder pijnmedicatie dus de aangezichtspijnsoap is nog lang niet ten einde.

Bron foto: Flickr – Helen Harrop

Related posts

Leave a Comment