Langzaam maar zeker vooruitgang – opbouwen Gabapentine #2

Inmiddels is het twee weken geleden dat ik begon aan mijn nieuwe medicijn Gabapentine. Twee weken geleden nog maar (!) en het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik zoveel pijn had. Tegelijkertijd is het ook weer als de dag van gisteren op te halen, ik kan me nog heel goed die ronde van Arnhem herinneren en de dagen ervoor.

Daarom ben ik ook zo erg blij dat ik de maandag erna meteen een e-consult heb gestart en ik die middag nog kon starten met een nieuw pijnmiddel. De pijn was zo intens dat de bijwerkingen me niets meer interesseerden.

Aankomen

Dat is dan ook exact wat ik mezelf af en toe weer moet vertellen nu ik ook daadwerkelijk last krijg van die bijwerkingen. Ik nam voor lief dat ik wederom wat zou aankomen en ik moet ook eerlijk zeggen dat dat mijn minste zorg is op dit moment in mijn leven, maar dat neemt niet weg dat ik het toch zonde vind van al dat harde werken dat ik heb gedaan om veertig kilogram te verliezen. Inmiddels weeg ik weer 75,5 kg en ik zie mezelf dikker worden. Hopelijk komen er niet heel veel meer bij ;-).

Bijwerkingen

Ik ben zo blij dat ik me niet meer zo ellendig voel als een paar weken geleden. Het was enerzijds een stomme fout om Lyrica af te bouwen en te stoppen. Anderzijds had ik dan niet geweten wat ik nu weet en dat is dat ik een middel als dit gewoon echt nodig heb. Ik ben wel blij dat ik voor een ander middel heb gekozen en hoop dat ook dat de bijwerkingen milder zullen zijn.

Inmiddels heb ik het gelukkig niet meer zo koud als in die afbouwperiode, ik had het nog koud onder dikke dekens met een zwetende man naast me, maar inmiddels wordt mijn interne kacheltje weer wat behaaglijker. Ook heb ik niet meer zoveel last van nachtelijk zweten. Helaas is het wel zo dat ik heel erg slecht in slaap val (soms pas na drie uur ’s nachts) en als ik wel meteen in slaap van dan word ik tegen vieren wakker en val ik niet meer in slaap. Gelukkig heb ik daar overdag niet extreem veel meer last van dan gewoonlijk. Sterker nog, ik heb zelfs weer wat meer energie dan normaal, maar ik weet ook dat dat zich weer zal stabiliseren. Net als destijds bij de Lyrica.

Het vervelende is dat ik wel elke dag last heb misselijkheid die erger wordt naarmate ik vermoeider raak. Voordeel is dat ik weinig tussendoortjes eet. Ook heb ik last van mijn darmen die continu lijken te rommelen, maar dit zijn bijwerkingen die wel weer zullen verdwijnen. De duizeligheid die ik vaak ervaar vind ik iets minder, maar ook dit lijkt met vermoeidheid erger te worden.

Pijnstiller vrij?!

Aan het einde van de dag heb ik veel last van hoofdpijn en moet dan vaak gaan slapen met een pijnstiller. Het is de laatste tijd echter meestal wel de enige pijnstiller die ik slik, want sinds een paar dagen ben ik grotendeels van de pijnstillers af. Na twee jaar lang dagelijks de volledige maximale doseringen (en soms meer) te hebben geslikt. Ik kan het bijna niet geloven! Woensdag had ik een behoorlijk hoog stressmoment en moest toen weer pijnstillers slikken, dus ik heb inmiddels een bewijs dat stress een grote pijntrigger is. Meestal kan ik daar wel wat aan doen, maar toen even niet. Ook ben ik erachter gekomen dat de pijn toeneemt wanneer ik lig, dus dit probeer ik te beperken. Eten gaat nog altijd niet van harte en levert pijn op, maar dat trekt meestal weer weg. Al met al mag ik niet klagen. Toch jammer dat ik jaar lang gelijk heb gehad, dat de pijn in mijn kies kwam van een ontsteking en nu die weg is ben ik voor wat betreft ontstekingspijn weer pijnvrij. Heerlijk!

Kiespijn in de vorm van zenuwpijn en fantoompijn heb ik nog wel, maar dat is te behappen zonder extra pijnstilling naast de Gabapentine. Misschien kan ik zelfs wel mijn afspraak bij de pijnpoli af gaan zeggen, maar daar wacht ik nog even mee, want ik durf nog altijd niet te hopen op echt ‘pijnvrije’ weken en maanden.

Related posts

Leave a Comment