Recept: roerbakgroenten met Chinese mie

Het is overheerlijk roerbakken. Het kost iets meer moeite dan wat groenten van een blikje of potje in een pan te gooien, maar dan heb je wel iets dat ontzettend lekker en voedzaam is. Mij doe je een groot plezier met roerbakken, niet alleen wat betreft het eten, maar zeker ook het klaarmaken.

De handelingen van de groenten snijden en het vervolgens klaarmaken in de pan vind ik bijna iets meditatief hebben, want ik kan enorm rustig worden van koken. Kán! Want dat is niet altijd het geval ;-). Soms kan ik er namelijk enorm gejaagd of chagrijnig van worden. Ik haat koken namelijk wanneer ik “groenten, aardappelen, vlees” klaar moet maken. Daar zit geen uitdaging in en vind ik enorm saai. Nee, geef mij dit maar.

Allereerst zoek je natuurlijk groenten uit die je lekker vind. Wanneer ik ga roerbakken zijn er teveel groenten waaruit ik kan kiezen en kan ik behoorlijk variëren op zijn tijd. Vandaag heb ik voor de volgende groenten gekozen:

 • Courgette
 • Rode Paprika
 • Komkommer
 • Champignons
 • Kastanjechampignons
 • Lente ui
 • Bloemkool
 • Ui

Daarnaast heb ik als vlees rundvleesreepjes gebruikt die ik bakte in olijfolie. Als extra heb ik Ketjap Manis gebruikt en een sweet and sour woksaus. Ik ben namelijk dol op die extra bite in mijn groenten, zoals gezegd: ik hou niet van saai ;-).

Het snijden van groenten is wat werk, maar je zou ervoor kunnen kiezen om voor meerdere keren groenten klaar te maken. Persoonlijk houd ik er niet van om verse groenten in te vriezen en na ontdooien weer klaar te maken, maar dat is voor iedereen weer anders. Om die reden heb ik eerder op de dag alleen maar de groenten voor vandaag gesneden. Hieronder zal ik opschrijven hoeveel ik in totaal heb gebruikt en hoeveel ik daar uiteindelijk zelf van heb gegeten. Daarbij alle voedingswaarden.

Nadat ik de groenten had gesneden, heb ik het vlees vanuit de verpakking bij 10 ml olijfolie gegooid. Ik heb er bewust voor gekozen eerst de groenten te snijden en pas dan te beginnen met bakken, dit omdat het snijden best wat tijd in beslag nam. Ondertussen heb ik het water laten koken voor de mie, die overigens pas op het laatst werd klaargemaakt.

Na het bakken van de rundvleesreepjes (let op dat je pan al heet is voor je gaat bakken, dat scheelt tijd!) heb ik de groenten erbij gegooid, evenals de ketjap en de de saus. Uiteraard kun je zelf bepalen of en hoeveel je van elk erbij gooit. Er zijn genoeg andere smaken te koop in de supermarkt.

Toen de vlees, groentenmix warm was heb ik de mie nog een aantal minuten gekookt in water met oregano, rozemarijn, zout en een zoutloze kruidenmix.

Manlief klaagde dat ik zoveel had klaargemaakt, maar uiteindelijk ging alles op. Omdat het een behoorlijk grote hoeveelheid is heb ik besloten alle gegevens voor 1 persoon hieronder te noteren. Uiteindelijk is dit een derde van het totaal dat ik heb gemaakt.

 • Courgette 41 grm
 • Rode Paprika 52 gram
 • Komkommer 52 gram
 • Champignons 43 gram
 • Kastanjechampignons 33 gram
 • Lente ui 24 gram
 • Bloemkool 50 gram
 • Ui 55 gram
 • Olijfolie 3 gram
 • Ketjap Manis 10 gram
 • Sweet and sour saus 23 gram
 • Rundvlees 117 gram
 • Chinese Mie 70 gram

Zoals je ziet een behoorlijke maaltijd waar je absoluut genoeg aan hebt en die niet heel hoog in de calorieën zit. Ik geef toe dat het heel veel minder kan wanneer je “groenten, aardappelen, vlees” eet, maar het gaat er ook om dat je vol zit en vol blijft zitten tot het moment dat je gaat slapen. Wil je nu toch lager in de calorieën zitten, zorg er dan voor dat je minder vlees gebruikt en dat je (een deel van) de saus achterwege laat. Overigens had ik mager rundvlees van minder dan 5 g vet per 100 g.

Op het moment dat ik deze blog schreef gebruikte ik voor het “tellen van calorieën” de website: mycaloriecoach.com

 

Bron plaatje uitsnede (uit origineel): Freepik

Related posts

Leave a Comment