21-jarige Josh Daniel maakt emoties los bij Simon Cowell

Zo nu en dan vind ik het heerlijk om op YouTube te kijken naar oude audities van kandidaten die meedoen aan allerlei talentenjachten. Mijn voorkeur gaat naar de verschillende Britse versies daarvan. Deze auditie, uit The X Factor van 2015, heb ik nog via de BBC gezien en vandaag kwam ik hem toevallig tegen omdat ik bezig wat met een Muziek uit vervlogen tijden. Deze auditie maakt zeer veel emoties los bij de juryleden, maar vooral bij Simon Cowell.

De 21-jarige Josh Daniel auditeert met Labrinth’s Jealous. Hij is de laatste kandidaat van de dag en hij heeft lang moeten wachten. Volgens Simon wacht de laatste altijd stil achter de schermen en is pas aan de beurt als het een lange dag is geweest. Dat kan maar twee dingen betekenen: volgens Josh gaat het dan heel erg goed, of heel erg slecht. Hij kan er zelf hartelijk om lachen, evenals het publiek. Josh is automonteur en woont samen met zijn moeder. Hij vertelt dat hij het nummer van Labrinth waarschijnlijk anders interpreteert dan dat zij bedoeld hebben met de tekst.

Josh verloor twee jaar eerder zijn (destijds) 18-jarige vriend en hij interpreteerde de tekst op een heel andere manier. Ze waren erg close en deden alles samen. Het is duidelijk dat Josh het daar nog steeds moeilijk mee heeft. Josh: ‘De tekst zegt eigenlijk dat je gelukkig bent zonder mij en ik zie het in de zin dat ik jaloers ben dat hij gelukkig is in de hemel en dat hij naar een betere plek is gegaan en dat ik niet meer bij hem kan zijn.’

Simon wenst hem succes en dan begint hij te zingen. Hij krijg niet alleen Cheryl Cole (en mij) aan het huilen, maar ook Simon Cowell heeft het er heel erg moeilijk mee en kan geen commentaar geven. Cheryl komt ook bijna niet uit haar woorden en gaat het podium op om Josh een knuffel te geven. ‘Weet je wat Josh, eerlijk? Wauw’ weet ze nog uit te brengen met een kraak in haar stem en dan breken de tranen echt door. ‘Dat was het meest gefascineerd dat ik ooit ben geweest tijdens alles audities, tot nu toe.’ Ze zegt dat ze erg emotioneel en is dat hij haar echt heeft geraakt. Ze geloofde elk woord dat hij zong en dan gaat ze het podium op om hem te knuffelen en zegt dan (en ik vertaal het niet omdat ik het in het Engels altijd zoveel mooier vind klinken, dan het in het Nederlands te vertalen is): ‘I’m sorry for whatever it is you went through.’ Ook jurylid Nick Grimshaw is onder de indruk van de auditie. Hij zegt dat het hem recht in het hart raakte en dat hij (vrij vertaald) zat vastgenageld en niet wilde dat het zou eindigen. Simon Cowell is niet in staat om commentaar te geven en stelt voor te stemmen. Cheryl stemt met een zeer emotionele stem ja en ook voor Nick is het een ja, hij vond het geweldig. Simon zegt dat hij drie keer ja heeft en geeft daarbij zijn befaamde knipoog. Josh verdwijnt van het podium en terwijl Simon back stage verdwijnt zie je de prachtige liefde tussen een moeder en haar kind.

Een zeer emotioneel, maar o zo prachtige auditie!


** Deze auditie was te zien in de auditieweek 1 van The X Factor UK 2015

Related posts

Leave a Comment