Etappe 2 Düsseldorf – Luik – Tour de France #3

De tweede etappe van de Tour de France vertrok vanuit Düsseldorf naar Luik. Overigens vind ik Liège veel spannender klinken, maar dat terzijde. Het was een rit van 203,5 kilometer die voornamelijk door Duitsland ging en alleen de laatste (bijna) 60 kilometer door het Belgische landschap trok.

Een redelijk vlakke rit met aan het einde een lange rechte weg van drie kilometer lang dat zich uitstekend leende voor een denderende eindsprint. Om 12.30 uur werd het officiele startsein gegeven en barste de wedstijd los.

Bergpunten

Nouuuu, barste…. Je kunt nu niet bepaald zeggen dat het een heel spannende wedstrijd was om heel eerlijk te zijn. Wat het bijna het spannendst maakte was de regen die soms in bakken naar beneden naar beneden kwam, gelukkig vlogen de helikopters zondag wel. Na een paar kilometer was er echter al wel een kleine groep op kop met daarin Thomas Boudat (Direct Energie), Laurent Pichon (Fortuneo-Vital Concept), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) en Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert). Van deze vier mannen pakt Taylor Phinney (de zoon van voormalig wielrenner Davis Phinney en voormalig wielrenster en schaatsster Connie Carpenter-Phinney)* de eerste punten in het bergklassement.

Abandon

Alejandro Valverde viel zaterdag uit na die vreselijke crash die hij had waarbij het zijn knieschijf en enkel brak plus een diep snijwond in zijn scheenbeen opliep. Naar omstandigheden gaat het goed met hem. Met nog iets meer dan 170 kilometer te gaan verscheen het woord Abandon in beeld met daaronder de naam van Luke Durbridge (Orica-Scott) in beeld. Ook hij viel tijdens de tijdrit en heeft blijkbaar net iets teveel schade opgelopen om door te kunnen fietsen. Overigens viel Ion Izagirre (Bahrain Merida) zaterdag buiten de beelden van de camera’s en verliet hij al tijdens de tijdrit de Tour de France. Durbridge was dus de derde renner die stopte.

Thuiswedstrijd Robert Wagner

Tussen alle beelden door komen er regelmatig interviews langs met renners uit het peloton. Wat me opvalt is dat de Duitse mannen in het team van LottoNL-Jumbo zeer goed Nederlands spreken en ik moet zeggen dat ik dan ook best genoten heb van die interviews. Het interview met de Duitser Robert Wagner ging over het feit dat hij over eigen grondgebied rijdt. En dan bedoel ik niet per se door Luxemburg, maar vrijwel letterlijk door zijn achtertuin, want het peloton rijdt op 100 meter van het huis van zijn ouders voorbij. Ze gaan bij Aken de grens over en in het dorp dat daarop volgt, Kelmis, groeide hij op. Kelmis is een Duitstalige gemeente in de Belgische provincie Luik. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners. Het grenst aan het drielandenpunt met Nederland en Duitsland*. Wagner heeft een goed vertrouwen in een eindsprint voor een Dylan van Groenenwegen en de planning is om hem goed af te zetten op een paar honderd meter voor de finish.

Jan Ullrich

Wagner verwijst ook naar het feit dat het al dertig jaar geleden is dat er een Tour de France etappe startte in Duitsland en de afgelopen dagen werd daar al veel mee over gesproken.

Jan Ullrich was ooit het paradepaardje van Duitsland,

maar de meesten van jullie die dit lezen zullen wel weten dat hij doping heeft gebruikt. Aangezien er een grote smet op het Duitse wielrennen lag hebben zij zo lang de Tour geweerd. Jan Ullrich was dan ook niet welkom in Düsseldorf. Nu las ik echter op de NOS pagina dat Jan Ullrich dan weliswaar niet uitgenodigd was in Düsseldorf, maar dat hij wel is uitgenodigd door de burgermeester van het plaatsje Korschenbroich, waar het peloton langskwam zondag. Niet iedere Duitser veracht hem dus, gelukkig! Hij was zeer spraakmakend in die tijd en ik keek graag naar hem, overigens niet vanwege zijn uiterlijk. Nee, daarvoor keek ik naar die andere Amerikaan.

Jan Raas

Vandaag was ook oud-renner en voormalig ploegleider Jan Raas aanwezig in de Tour. Hij was ‘op bezoek’ bij zijn vriend Hilaire van der Schueren, de ploegrijder van Wanty-Groupe Gobert. Jan Raas was renner van 1975 tot 1985 en daarna tot 2003 ploegleider en sportdirecteur. Hij blonk vooral uit in de klassiekers, waarvan hij er veertien won in zijn carrière*. Verder heeft hij een behoorlijk indrukwekkende palmares (erelijst), zie >>>HIER<<<.

Tussensprint

De vier mannen rijden in Mönchengladbach nog altijd aan kop wanneer de enige tussensprint van de dag aanvangt in deze Duitse plaats. Thomas Boudat wint deze, maar dat levert hem geen groene trui op.

België en massale valpartij

In België rijden de vier mannen nog altijd op kop, maar of dat nog heel lang zal duren is maar de vraag. De kans dat ze met z’n vieren de finish over rijden is overigens zeer klein. Het verschil met het peloton is bij het oversteken van de grens namelijk nog maar anderhalve minuut.

Met nog iets minder dan dertig kilometer te gaan vind er een zware valpartij plaats met daarin ook Chris Froome van team Sky, Robert Gesink en Tom Leezer van LottoNL-Jumbo. Ook de kersverse Belgisch kampioen Oliver Naesen en teamgenoot Romain Bardet van AG2R – La Mondiale lagen erbij, net als vele anderen.

Met de finish in zicht ‘verliezen’

Kilometers lang dacht ik bijna dat het de mannen Thomas Phinney en Yoann Offredo het zouden gaan lukken om een eindsprint met elkaar te moeten doen, de andere twee mannen waren al eerder gelost, maar op iets meer dan een kilometer (!) van de finish is het afgelopen. ‘Wat gaat er dan door je heen?’ vroeg ik me af terwijl ik ernaar keek. Vraag je jezelf dan af waarom je niet heel even een stuk harder hebt gefietst? Was dat überhaupt mogelijk als je zolang met een kleine kopgroep rijdt?

Een huilende winnaar

Uiteindelijk kwam het dus toch neer op een eindsprint en Marcel Kittel reed juichend over de finishlijn. Niet veel later zat hij huilend op de stoep en mijn kinderen vroegen zich af waarom hij huilde als hij had gewonnen. Ik zei ze dat hij waarschijnlijk huilde van blijdschap omdat hij heeft gewonnen en dat zoiets toch wel heel erg speciaal is. Wat me overigens nog opviel aan die eindsprint was dat een teamgenoot van Marcel Kittel (Quick-Step floors) al juichte voordat Kittel zelf zijn armen in de lucht stak. Echtgenoot had een logische verklaring: ‘Als je erachter rijdt zie je wie er wint.’ Dat geloof ik dan maar.

De einduitslag van de top 10 van de tweede etappe is als volgt:

 1. Marcel Kittel (Quick-Step Floors)
  2. Arnaud Démare (FDJ)
  3. André Greipel (Lotto Soudal)
  4. Mark Cavendish (Dimension Data)
  5. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
  6. Sonny Colbrelli (Bahrein Merida)
  7. Ben Swift (UAE Emirates)
  8. Nacer Bouhanni (Cofidis)
  9. Michael Matthews (Team Sunweb)
  10. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)

Allemaal dezelfde tijd.

Dit is het klassement na de tweede etappe:

 1. Geraint Thomas (Team Sky) (gele trui)
  2. Stefan Küng (BMC) op 5 sec (witte trui – jongerenklassement)
  3. Marcel Kittel (Quick-Step floors) op 6 sec (groene trui – puntenklassement)
  4. Vasil Kiryienka (Team Sky) op 7 sec
  5. Matteo Trentin (Quick-Step floors) op 10 sec
  6. Chris Froome (Team Sky) 12 sec.
  7. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) op 15 sec.

Taylor Phinney won vandaag de bolletjestrui (bergklassement).

*Bron: Wikipedia

 

 

Related posts

Leave a Comment