Etappe 3 tm 5 – Luik- La Planche des Belles Filles – Tour de France #4

Het zit me niet mee wat betreft het volgen van de Tour de France. De planning was om dagelijks een korte blog te schrijven over de Tour vanuit mijn oogpunt, maar tot nu toen heb ik erg weinig kunnen volgen en dat is op zijn zachtst gezegd zeer vervelend aangezien mijn nieuwste boek min of meer gebaseerd is op deze editie van de ronde van Frankrijk. De tijdrit van de eerste dag was de allerbelangrijkste dag en in mijn vorige bericht schreef ik al dat ik die niet eens helemaal heb kunnen volgen. Wellicht ga ik die nog terug kunnen kijken via de Ziggo replay app. Ook de etappe van gisteren moet een rol spelen in mijn boek dus hopelijk kan ik ook die terug kijken.

Andere jaren zat ik vrijwel vastgeplakt aan mijn televisiescherm en in uitzonderingsgevallen aan die van mijn iPhone, maar zelfs dat lukt dit jaar niet echt. Ik heb teveel afspraken (voor de kinderen) heb staan om er vrij voor te plannen. Ik had me voorgenomen om elke avond de wedstrijden terug te kijken, maar in de praktijk bleek ik daar óf veel te moe voor te zijn óf zelfs op de racefiets te zitten. Nee, als dit bepalend is voor de rest van de Tour dan schiet het met mijn boek ook niet echt op.

Natuurlijk kan ik nu alle live blogs gebruiken om te schrijven over deze etappes, maar dat heeft wat mij betreft weinig zin aangezien die makkelijk terug te vinden zijn via allerlei nieuwsmedia. Ik kan wel een aantal opmerkelijke momenten delen, want ik heb uiteraard wel iéts meegekregen in de afgelopen dagen.

Etappe 3: Verviers – Longwy

De etappe startte in België en reed via Luxemburg Frankrijk binnen. Wederom eentje van meer dan 200 kilometer. Ik kreeg van deze koers helemaal niets mee, maar in de uitzendingen van RTL7 en NOS vernam ik dat Laurens ten Dam (is ie weer) heel veel voorop fietst met het peloton in zijn kielzog om ze terug te krijgen naar de vier koplopers Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Lilian Calmejane (Direct Energie), Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) en teamgenoot Pierre-Luc Périchon.

Op twintig kilometer van de meet ging Lilian Calmejane er vandoor en de rest werd ingerekend door het peloton. Het was de grote vraag: wie gaat er winnen? Calmejane of een sprinter? Tien kilometer later was het afgelopen, geen etappe zege voor hem. Hij werd ingerekend door de Bora Trein en diezelfde trein zorgde voor de winst van Peter Sagan. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, want in de volle finale schoot zijn voet uit het pedaal. Hoe hij het deed weet ik niet, maar binnen een seconde (of twee) had hij hem er weer in en sprintte net zo hard door naar de eindoverwinning. Wie had kunnen denken dat een dag later de Tour de France editie 2017 voor hem abrupt zou eindigen!

De belangrijkste uitslagen na etappe 3:

 • Winst: Peter Sagan
 • Gele trui: Geraint Thomas (Team Sky)
 • Groene trui: Marcel Kittel (Quick-Step floors)
 • Witte trui: Pierre Latour (AG2R – La Mondiale)
 • Bolletjes trui: Nathan Bron (Cannondale-Drapac)

Etappe 4: Mondorf-Les Bains – Vittel

Ook van deze etappe kreeg ik helaas weinig mee. Toch jammer, want volgens mij is dit een prachtige omgeving. Ook weer een redelijk vlakke etappe waarin al een eindsprint werd verwacht. Maar tjonge jonge… WAT voor een eindsprint was DAT? Even terug naar iets ervoor, want ook dat kreeg ik nog mee. Guillaume Van Keirsbulck van Wanty-Groupe Gobert reed maar liefst 191 kilometer voorop en de NOS liet me weten dat hij dat maximaal dertien minuten heeft gehad. Ik kreeg alleen de laatste paar kilometer mee, maar wat gunde ik hem die overwinning zeg. Helaas gunden een honderd mannen in het peloton hem dat niet dus werd hij op zestien kilometer van het einde ingesloten in het peloton en konden de sprintploegen zich gaan ‘settelen’. Op een paar kilometer voor de finish (als ik het me goed herinner, misschien was het binnen de kilometer) was er een grote valpartij, maar die viel volledig in het niet door de valpartij in de laatste meters voor de finish. Peter Sagan en Mark Cavendish komen met elkaar in aanvaring.

Hoewel mijn eerste reactie was: ‘Gooi hem eruit die smeerlap!’, kwam ik daar wel op terug toen ik de beelden opnieuw bekeek. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En….. Ik heb die val misschien wel twintig keer gezien die dag. Naar mijn (herstelde) mening kroop Cavendish in een veel te klein gat en viel hij al voordat Sagan zijn ruimte in nam (om het aardig te zeggen). Dat neemt niet weg dat ik een elleboog smerig spel vind. Of ik het, na het beter bekijken van de beelden, terecht vind dat hij eruit is gezet door de jury durf ik niet te zeggen. Ik begrijp dat de organisatie een statement wil maken, maar Cavendish is ook erg gemakkelijk in vuil spel. Die laatste ligt er overigens ook uit, helaas. Vroeg ik me een paar blogs terug nog af hoe hij zou gaan doen, ik heb het antwoord veel te vroeg gekregen.

De belangrijkste uitslagen na etappe 4:

 • Winst: Arnaud Démare (FDJ)
 • Gele trui: Geraint Thomas (Team Sky)
 • Groene trui: Arnaud Démare (FDJ)
 • Witte trui: Pierre Latour (AG2R – La Mondiale)
 • Bolletjes trui: Nathan Bron (Cannondale-Drapac)

Etappe 5: Vittel – La Planche Des Belles Filles

En dit was voor mij één van de belangrijkste dagen om te gaan kijken aangezien deze dag een rol moet gaan spelen in mijn boek. En wat was ik aan het doen? Op pad met de kinderen! Ja, mijn belangrijkste taak is nog altijd die van moeder zijn en dus kan ik dat niet verzaken. Ik had iets beter moeten plannen misschien en ik had beter na moeten denken over het sluiten van mijn Ziggo abonnement, want tot twee maanden terug kon ik nog opnemen. Dom, dom, dom dus. Ook hiervoor geldt: hopelijk kan ik het terugkijken op Ziggo replay.

Klimmen. Eindelijk! En dat laatste klimmetje heb ik gezien. Ik was net op tijd voor de laatste vier kilometer geloof ik. Ik zag nog net dat Philippe Gilbert (Quick-Step floors) en Jan Bakelants (AG2R – La Mondiale) ingerekend worden en elkaar bedanken.

Niet veel later gaat Fabio Aru, de Italiaans kampioen van Astana, in de aanval en hij houdt vol. Je ziet hem bijna ontploffen op de klim, maar tegelijkertijd zie je hem ook groeien en steeds sterker worden. Ik heb er vol bewondering en met veel respect naar gekeken. Ik vond de overwinning van Tom Dumoulin in Andorra vorig jaar prachtig om te zien, maar deze overwinning kom bij mij ook op het lijstje van bijzondere overwinningen.

De belangrijkste uitslagen na etappe 5:

 • Winst: Fabio Aru (Astana)
 • Gele trui: Chris Froome (Team Sky)
 • Groene trui: Arnaud Démare (FDJ)
 • Witte trui: Simon Yates (Orica-Scott)
 • Bolletjes trui: Fabio Aru (Astana)

Heb je de elleboog van Peter Sagan niet gezien (Huh?) dan kun je dat >>>HIER<<< alsnog zien.
Wil je weten hoe Mark Cavendish daar op reageerde terwijl hij op weg ik naar huis dan kun je >>>HIER<<< de reactie zien.
Wil je weten hoe Peter Sagan reageerde op zijn diskwalificatie kun je >>>HIER<<< kijken.
En wil je de crash in slow motion zien (met commentaar) kun je >>>HIER<<< klikken.

Ik sluit af met een opmerkelijk filmpje over deze eindsprint en met name het gevaarlijke gedrag van de winnaar van de dag. Hierin zie je overigens ook van de voorkant een slow motion van de val.

Bron: NOS liveblog

 

 

Related posts

Leave a Comment