Muziek uit vervlogen tijden: Anyplace, anywhere, anytime – Nena en Kim Wilde

Nena en Kim Wilde, twee namen die mij begin deze eeuw wel wat zeiden, maar die ik niet echt kende. Ik wist dat Nena de persoon was die 99 Luftballons (1983) heeft gezongen én ik kende haar naam omdat de hit Nur geträumt begin zero’s werd gecoverd door Jasmin Wagner (artiestennaam Blümchen). Kim Wilde kende ik uiteraard van haar grote hit: Kids in America.

♫♫” Im Sturz durch Raum und Zeit
Richtung Unendlichkeit
Fliegen Motten in das Licht
Genau wie du und ich”♫♫

De muziek ging eind jaren negentig en begin 2000 álle kanten op. Van elke muziekstijl die er bestond was wel iets terug te vinden in de Nederlandse Top 40: Metal, Dance, (Happy) Hardcore, Hip Hop, Rock, House, Techno, Rap, Grunge, Britpop en een genre dat in de jaren negentig heel populair was, Eurodance . Van Britney Spears: One more time tot aan Puff Daddy en Jimmy Page’s: Come with me, (waarin een deel van het nummer Kashmir van Led Zeppelin te horen is). Hoewel mijn muzieksmaak destijds al zeer divers was vond ik dansmuziek (en bij voorkeur Happy Hardcore) toch het lekkerst om naar te luisteren.

♫♫” Wrap your fingers ‘round my neck
You don’t speak my dialect
But our images reflect
Drawn together by the flame
We are just the same”♫♫ Bron: Screenshot YouTube

De Britse zangeres Kim Wilde kwam november 1960 als Kim Smith in West-Londen ter wereld. Ze debuteerde in 1981 met haar (wellicht grootste) hit: Kids in America, het werd een top 10-hit in Nederland en behaalde in Engeland de tweede positie. Pas in 1987 behaalde ze opnieuw een nummer één, in Amerika, met haar versie van You keep me hangin’on van de Supremes.

♫♫” Im Sturz durch Zeit und Raum
Erwacht aus einem Traum
Nur ein kurzer Augenblick
Dann kehrt die Nacht zurück “♫♫ Bron: Screenshot YouTube

De Duitse Nena werd maart 1960 als Gabriele Susanne Kerner geboren in het stadje Hagen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Met de band Nena scoorde ze in de jaren tachtig meerdere grote hits waaronder 99 Luftballons en Nur geträumt. Aan het einde van de jaren tachtig ging Nena solo, helaas ging het niet als verwacht – ze had minder succes dan met de band, maar in 2002 maakte zij een succesvolle comeback. Dat ze van vele markten thuis is blijkt wel wanneer ze zowel als actrice als presentatrice aan het werk gaat.

♫♫Gib’ mir die Hand
Ich bau dir ein Schloss aus Sand
Irgendwie irgendwo irgendwann. ♫♫

Deze, hernieuwde, versie van “Anyplace, anywhere, anytime” (het origineel werd in 1985 voor Nena’s album: ‘Feuer und Flamme’ geschreven door Uwe Fahrenkrog-Petersen and Carlo Karges geschreven. Het heette destijds ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’) van viel eigenlijk net buiten die jaren negentig, maar paste er tegelijkertijd ook nog heel erg goed bij. Het was dan ook pas toen ik op YouTube ging zoeken, dat ik me realiseerde dat het toen al de zero’s was. Alles wat lang geleden is lijkt op de een of andere manier toch dezelfde periode te zijn. Dit nummer valt weliswaar niet onder de Happy Hardcore, maar ik was een groot fan van dit nummer. Vandaag kwam ik het toevallig tegen toen ik op YouTube iets opzocht, het is na al die jaren toch heerlijk om naar te luisteren hoor. Destijds was ik begin twintig en waren Nena en Kim Wilde al rond de veertig jaar. Vandaag keek ik dus naar vrouwen van in de veertig, vrouwen die de leeftijd hebbenn waar ook ik langzaam maar zeker op af steven, maar vooral twee mooie vrouwen die daar trots op zijn.

♫♫I’m going to any world you’re coming from
Anyplace, anywhere, anytime. ♫♫

Bron foto’s: screenshots YouTube

Related posts

Leave a Comment