Muziek uit vervlogen tijden – Happy New Year – ABBA

Happy New YearWe staan aan het begin van een nieuw jaar. Voor velen houdt dit in dat ze het oude achter zich laten en vol goede moed aan iets nieuws beginnen. Wat geweest is kan achter ons worden gelaten, we kunnen weer met een schone lei beginnen. Toch zijn er ook momenten in ons leven die we niet willen vergeten en die we voor altijd in ons geheugen opslaan. Dat geldt ook voor muziek, sommige liedjes vergeet je nooit meer.

“No more champagne
And the fireworks are through
Here we are, me and you”

Midden 1966 ontmoetten Benny Andersson en Björn Ulvaes elkaar voor de eerste keer. Björn was een lid van de Hootenanny Singers en Benny speelde op dat moment keyboard in Zwedens grootste popgroep van de jaren zestig: The Hep Stars. De twee mannen schreven later dat jaar hun eerste nummer en eind jaren zestig hadden ze een partnerschap als componisten. In de lente van 1969 ontmoetten ze de twee vrouwen Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad. Zij werden niet alleen hun toekomstige echtgenotes, maar samen met hen vormden ze vanaf 1970 een groep.

“Sometimes I see
How the brave new world arrives
And I see how it thrives
In the ashes of our lives”

In het begin was er weinig sprake van succes, totdat ze in 1972 het nummer ‘People Need Love’ uitbrachten. Dit succes moedigde hen aan om in 1973 mee te doen aan het Eurovisie songfestival mee te doen met het nummer ‘Ring Ring’. Ze werden derde en het gelijknamige album stond in de top van Zwedens hitparade. In 1974 deden ze nogmaals mee en wonnen de titel met het nummer ‘Waterloo’. Pas vanaf dat moment noemden ze zichzelf ABBA (tot die tijd was het Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid). De band verkocht meer dan driehonderdzeventig miljoen platen wereldwijd. Daarmee behaalden ze een plaats in de top vijf van best verkochte artiesten. Daarnaast was ABBA de eerste popgroep uit een niet-Engels sprekend land dat doorbrak in de charts van Engelssprekende landen. Ik denk dat zij daarmee baanbrekend zijn geweest voor  veel generaties die na hen zijn gekomen.

“Seems to me now
That the dreams we had before
Are all dead, nothing more
Than confetti on the floor”

Dat roem ook een keerzijde heeft bleek wel toen beide paren uiteindelijk uit elkaar gingen. Op het zevende album van ABBA, ‘Super Trouper’, is dan ook een duidelijke verandering te bemerken in hun muziek, want de groep lijkt wat volwassener te zijn geworden. Het nummer ‘The Winner Takes It All’ werd geschreven naar aanleiding van de scheiding van Björn en Agnetha.

“Who can say what we’ll find
What lies waiting down the line
In the end of eighty-nine…”

Op datzelfde album staat ook ‘Happy New Year’.  Dit nummer werd, in januari 1980, geschreven op het eiland Barbados en was oorspronkelijk bedoeld voor een musical. Helaas flopte de musical, maar het nummer werd in februari toch opgenomen. Ze wilden het in eerste instantie  graag als single uitbrengen, maar daar bleek het niet goed genoeg voor te zijn en daarom werd het op album gezet. Datzelfde jaar werd het nummer in het Spaans vertaald, Felicidad, en bereikte de top vijf in  Argentinië. In de rest van de wereld was het niet meer dan een leuk liedje voor de jaarovergang. Pas in 1999, vlak voor de millenniumvieringen, werd ‘Happy New Year’ definitief vrijgegeven als single en bereikte het in meerdere landen de Top 20.

Broninformatie: officiële ABBA website

Related posts

Leave a Comment